Κίνηση έκπληξη από τον Ερντογάν

0
58

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αύριο Παρασκευή οι Τούρκοι πολίτες θα ακούσουν «καλά νέα». Σύμφωνα με το Bloomberg, η «έκπληξη» που ετοιμάζει ο Ερντογάν έχει να κάνει με μια σημαντική ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η Τουρκία φαίνεται να έχει προχωρήσει στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν δύο ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν μετά που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό «μερικά καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος». Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε να συνεχίσει τις έρευνες για ενέργεια στα «αμφισβητούμενα νερά της Μεσογείου που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην ΕΕ», όπως τα αναφέρει το δημοσίευμα. Το μέγεθος και η σημασία της τουρκικής ανακάλυψης αλλά και το εάν θα είναι εφικτό να την εκμεταλλευτεί ενεργειακά παραμένουν, μέχρι στιγμής, ασαφή.

Σύμφωνα με το Bloomberg εξαιτίας αυτής της ανακοίνωσης του Τούρκου προέδρου ενισχύθηκε η τουρκική λίρα σε σχέση με το δολάριο αλλά και το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2%.

Παράλληλα οι τουρκικές εταιρείες Turkiye Petrol Rafinerileri AS και Petkim Petrokimya Holding AS που ασχολούνται με τα ενεργειακά κοιτάσματα είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άνοδο 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο μήνα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έχει ξεκινήσει έρευνα στα δυτικά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, στη λεγόμενη ζώνη Tuna-1. Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε Τουρκία και ΕλλάδαΚύπρο. Τονίζει μάλιστα ότι η Γαλλία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ λόγος γίνεται και στις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν.

«Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα συνθήκη των Σεβρών»

Στη σημερινή του παρουσία στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη βιομηχανική ζώνη της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε τη Συνθήκη των Σεβρών και χαρακτηριστικά είπε «δεν θα σκύψουμε το κεφάλι» σε άλλη παρόμοια Συνθήκη.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε αρχικά ότι «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Και από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ωστόσο, στη συνέχεια, άλλαξε ξανά τον τόνο του, αναφέροντας πως «ο αγώνας που δίνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, δεν είναι μόνο αγώνας δικαιώματος αλλά και αγώνας του μέλλοντος. Όσο δίνουμε σημαντικούς αγώνες για να προστατέψουμε την πατρίδα μας είναι το ίδιο σημαντικό να αμυνθούμε και να προστατέψουμε την Γαλάζια Πατρίδα. Όπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε και πετάξαμε τη Συνθήκη των Σεβρών έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr