Κλειστά παρέμειναν 4 στα 10 ξενοδοχεία τη φετινή σεζόν

0
44

Μέση πληρότητα της τάξεως του 30% κατέγραψαν κατά μέσον όρο τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα ξενοδοχεία που τελικά λειτούργησαν φέτος το καλοκαίρι. Συνολικά μόλις 6 στα 10 ξενοδοχεία (60%) άνοιγαν σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Οι υψηλότερες πληρότητες καταγράφηκαν όπως είναι αναμενόμενο τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και πλησίασαν το 50%, πάντοτε μόνο για εκείνα που άνοιξαν.

Ακόμα όμως και μεταξύ εκείνων των ξενοδοχείων που επέλεξαν να λειτουργήσουν φέτος πολλά συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων δωδεκάμηνου λειτουργίας, αποφάσισαν να ξανακλείσουν αυτό το διάστημα μέχρι τα τέλη του έτους. Στην Ελλάδα το 2019 λειτούργησαν 9.971 ξενοδοχεία. Εξ αυτών το 84% έχει πρόσθεση να ανοίγει τον Ιούνιο μετά την άρση του lockdown. Όμως τελικώς μόνο το 67% άνοιξε τελικά στο σύνολό του. Μόνον το 60% των 7.971 εν Ελλάδι ξενοδοχείων λειτούργησε τελεσίδικα σε κάποια φάση φέτος, δηλαδή περί τις 6.000 ξενοδοχεία. Από αυτά τα 2.328 είναι συνεχούς δωδεκάμηνης λειτουργίας (το 59% του συνόλου των συνεχούς) και 3.700 εποχικής δηλαδή θερινής λειτουργίας (61% του συνόλου της εποχικής).

Τα απολογιστικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα την οποία ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και βασίστηκαν στα δεδομένα της πλατφόρμας του ΞΕΕ για το πόσα ξενοδοχεία δημιούργησαν υγειονομικό πρωτόκολλο στην εβδομαδιαία καταγραφή πληροτήτων και τιμών σε ένα δείγμα 400 ξενοδοχείων από 6/7/2020 έως 27/9/2020 πανελλαδικά και στην έρευνα για το άνοιγμα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων στην οποία συμμετείχαν 2.455 ξενοδοχεία με υγειονομικό πρωτόκολλο (δηλαδή 37% των ξενοδοχείων με υγειονομικά πρωτόκολλα).

Η έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνει ότι η μέση προστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας (και για τις 7.971 ξενοδοχεία που ήταν ανοιχτά το 2019), για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ανήλθε σε ποσοστό 23.1%. Απαντώντας σε ερώτηση της Εφημερίδας «Καθημερνή» ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός εκτίμησε πως αυτό σημαίνει περί το 30% πληρότητα για τα ξενοδοχεία που άνοιξαν φέτος το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Η μέση τιμή δωματίου ανά διανυκτέρευση για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε μόλις στα 86 ευρώ.

Ξανακλείνουν

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται, σημειώνει το ΞΕΕ, είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιγαν θα κλείσουν μέσα στο 2020. Δηλαδή το 31%δεν θα επιχειρήσει καν να ολοκληρώσει μια πλήρη οικονομική χρήση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, αυτά της εποχικής λειτουργέιας που άνοιξαν φέτος μετά το Lockdown ένα ποσοστό 4,5 αποφάσισε να κλείσει σχεδόν αμέσως, είτε τον Ιούλιο, είτε τον Αύγουστο. Το υπόλοιπο 50.9% έκλεισε τον Σεπτέμβριο και ένα άλλο 40,6%θα κλείσει αυτό τον μήνα αφήνοντας μόνο το 4% ανοιχτό για τον πρώτο μήνα του χειμώνα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού επιμελητηρίου κύριος Βασιλικός σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει θετικό σενάριο για φέτος, με οποιονδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνο φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί: η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr