Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Παρατείνεται η προφυλάκιση του 49χρονου ελαιοχρωματιστή

0
68

Σε αναβάθμιση της κατηγορίας που είχε απαγγελθεί σε βάρος του 49χρονου ελαιοχρωματιστή, ο οποίος είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για τη μεγάλη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, το 2012, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.

Μάλιστα, ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε την παράταση της προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής επικαλείται έγγραφο της Εθνικής Πινακοθήκης και κατάθεση μάρτυρα από την οποία προκύπτει ότι τα κλαπέντα έργα ανήκουν στην κυριότητα της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και η αξία τους αποτιμάται, αντίστοιχα, σε 2.000.000 ευρώ, 200.000 ευρώ και 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η εισαγγελία Πρωτοδικών προχώρησε στον ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης που αποδίδεται στον 49χρονο ελαιοχρωματιστή, σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής αξίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα σε δημόσιο οίκημα άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως τον περασμένο Ιούλιο. Ο 49χρονος σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορείται ότι έκλεψε από την Εθνική Πινακοθήκη έργο του Pablo Picasso διαστάσεων 56 επί 40 εκ. με θέμα γυναικείο κεφάλι, έτους 1939, ένα έργο του Piet Mondrian διαστάσεων 35 επί 44 εκ. του 1905 και ένα έργο του Guglielmo Caccia, διαστάσεων 27 επί 16, 8 εκ. του 17ου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι τα κλαπέντα έργα βρέθηκαν και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη με βάση σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: Pagenews.gr