Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Λευκορωσίας, ενώ «βράζει» το Ουκρανικό

0
81

Τα γυμνάσια αυτά θεωρούνται από το Κίεβο και τη Δύση ως μέσο πίεσης της Μόσχας, η οποία έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία που θα διαρκέσουν δέκα ημέρες, ανακοίνωσε η Μόσχα.  Και πράγματι ρωσικός και λευκορωσικός στρατός ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 τα κοινά τους γυμνάσια, εν μέσω οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

“Οι ασκήσεις διεξάγονται με στόχο να προετοιμαστούμε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε μια εξωτερική επίθεση στο πλαίσιο μιας αμυντικής επιχείρησης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα γυμνάσια διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και “διάφορες τοποθεσίες” στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μινσκ και της Μόσχας δεν έχουν διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών και του εξοπλισμού που μετέχουν στις ασκήσεις αυτές, αλλά σύμφωνα με τους δυτικούς 30.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία σε αυτό το πλαίσιο.

Τα γυμνάσια αυτά θεωρούνται από το Κίεβο και τη Δύση ως μέσο πίεσης της Μόσχας, η οποία έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι είναι έτοιμη να διεξάγει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου, κάτι το οποίο απορρίπτει το Κρεμλίνο, το οποίο δηλώνει αντιθέτως ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά του απέναντι στη συμπεριφορά που κρίνει εχθρική του Κιέβου και του ΝΑΤΟ.

Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν σε μια σειρά από διπλωματικές επαφές ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μετέβη τη Δευτέρα στη Μόσχα και την Τρίτη στο Κίεβο.

Σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας αναμένεται να έχει και αυτή συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Ουκρανία: Ο στρατός αρχίζει στρατιωτικά γυμνάσια δέκα ημερών

Η Ουκρανία αρχίζει σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια που είχε προαναγγείλει σε απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη γειτονική Λευκορωσία, τις οποίες το Κίεβο και η Δύση ερμηνεύουν ως μέρος της στρατιωτικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία στην περιοχή.

Η Ρωσία ξεκίνησε σήμερα την ενεργή φάση των μεγάλου εύρους στρατιωτικών της ασκήσεων στη Λευκορωσία, σε μια επίδειξη ισχύος η οποία δείχνει πώς ο ολοένα και πιο στενός κλοιός της Μόσχας στο Μινσκ της έχει δώσει ενισχυμένες ικανότητες στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση για την Ουκρανία.

Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού, με την μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Λευκορωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως την περιγράφει το NATO, διεξάγονται ως τις 20 Φεβρουαρίου και θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της ανάπτυξης ρωσικού στρατού κοντά στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει φόβους για εισβολή στη χώρα αυτή.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσίι Ρέζνικοφ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα διεξαχθούν επίσης από σήμερα 10 Φεβρουαρίου ως τις 20 του μήνα και ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και NLAW που παρείχαν ξένοι εταίροι.

Η Ουκρανία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων που μετέχουν στις ασκήσεις της.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι ρωσικές ασκήσεις στη Λευκορωσία συνιστούν ενέργεια “κλιμάκωσης”.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr