Κολομβία: Ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19

0
101

Κολομβία: Η Κολομβία ξεπέρασε χθες Δευτέρα το μακάβριο ορόσημο των 100.000 θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού καταγράφοντας νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες…

Η Κολομβία ξεπέρασε χθες Δευτέρα το μακάβριο ορόσημο των 100.000 θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού καταγράφοντας νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες, που πλησίασαν για πρώτη φορά τους 650, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας των Άνδεων.

Έπειτα από τρεις και πλέον εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εναντίον της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, η χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων γνωρίζει τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας. Πλέον μετράει 100.582 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, αφού 648 ασθενείς υπέκυψαν σε ένα 24ωρο, διευκρίνισε το υπουργείο. Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 έχουν ξεπεράσει τα 3,9 εκατομμύρια.

Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, η Κολομβία θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και τον έκτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Πάνω από 10.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχαμε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου στη διάρκεια των έξι ή επτά τελευταίων εβδομάδων», είπε ο πρόεδρος Ντούκε στη διάρκεια δημόσιας παρέμβασής του.

Το τραγικό όριο ξεπεράστηκε την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου ελλείψεων φαρμάκων και οξυγόνου στα νοσοκομεία.

Οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο στις αρχές Απριλίου για αναζωπύρωση της πανδημίας και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, στις κυριότερες πόλεις.

Όμως από την 28η Απριλίου οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάστηκαν, παρά την σκληρή αστυνομική καταστολή, αν και η κυβέρνηση εγκατέλειψε πολύ γρήγορα τα σχέδιά της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό πεδίο, που πυροδότησαν τον ξεσηκωμό.

Σε ορισμένες πόλεις, οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 100% πλήρεις. Αυτό ισχύει τόσο για την πρωτεύουσα Μπογοτά όσο και για τη Μεδεγίν και την Κάλι, αντίστοιχα τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Κάλι είναι η βασική εστία των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ελλείψεις συγκεκριμένων πόρων παντού», τόνισε ο Σέσαρ Ενκίσο, συντονιστής του τμήματος εντατικολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο παίδων Σαν Χοσέ στην Μπογοτά, υπογραμμίζοντας τη σπάνη αναισθητικών και οξυγόνου. «Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί (…) οι πόροι θα εξαντληθούν», πρόσθεσε.

Μέχρι εδώ, στην Κολομβία έχουν χορηγηθεί πάνω από 14,9 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, 4,7 εκατ. και πλέον εκ των οποίων ήταν οι δεύτερες δόσεις. Οι αρχές ευελπιστούν ότι θα έχουν ανοσοποιηθεί 35 εκατ. πολίτες, ή το 70% του πληθυσμού, εντός του έτους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr