Κομισιόν ελληνική οικονομία: Σήμερα η ανακοίνωση των θερινών προβλέψεων

0
59

Με αγωνία αναμένονται σήμερα, Τρίτη 7 Ιουλίου, οι νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ξεκινά νέος κύκλος αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και της υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι 3,2% σε ετήσια βάση και 3,8% αντίστοιχα κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη.

Στις ανοιξιάτικες προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί το Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι φέτος στην Ελλάδα η ύφεση θα κυμανθεί στο 9,7%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα – μέλος, και κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,7%. Ως βασικές αιτίες για την συγκεκριμένη τότε εκτίμηση ήταν η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό (του οποίου τα έσοδα κατά 70% αντιστοιχούν στους καλοκαιρινούς μήνες) αλλά και της ύπαρξης πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Παράλληλα σε πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών – μελών βρίσκεται και το σχέδιο ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχθεί ειδικούς όρους πέραν των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό έχοντας κατά νου πως στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης στις 17 Ιουλίου, πρόκειται να δρομολογηθεί ένα χρηματοδοτικό πακέτο από το ταμείο ανάπτυξης που πρότεινε η Γερμανία και η Γαλλία και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ έως το 2027.

Οι πλουσιότερες χώρες θέλουν να ξοδέψουν πολύ λιγότερα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα από τις Βρυξέλλες. Η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία παραμένουν επί του παρόντος σκληροπυρηνικοί, με την Γερμανία να διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο, καθώς ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, θα προχωρήσει σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, στις διαπραγματεύσεις με μια πρόταση που προβλέπει ένα συνολικά ελαφρώς χαμηλότερο προϋπολογισμό που θα κυμαίνεται από 1,05 τρισεκατομμύρια έως 1,094 τρισεκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2021 έως 2027, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των διαφορετικών απόψεων που επικρατούν ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών μελών. Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επιθυμεί την διατήρηση του ταμείου ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, που παράλληλα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα φθάσει το 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr