Κομισιόν σε Τουρκία: «Ειρηνική λύση στην Μεσόγειο αλλιώς έρχονται κυρώσεις»

0
75

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την Επιτροπή.

Ακόμη, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Πήτερ Στάνο και συνέχισε: «Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει – και ήδη λαμβάνει – για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σημειώνεται πως ήδη Αθήνα και Κομισιόν έχουν διαμηνύσει προς την τουρκική πλευρά την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης σημειώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν κυρώσεις εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη διήμερη συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. Το τελεσίγραφο των Βρυξελλών μεταδόθηκε μέσω της λίστας των πιθανών κυρώσεων που θα αποφασιστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου εάν μέχρι τότε η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις.

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας χθες στη Deutsche Welle φρόντισε να υπενθυμίσει τη λίστα των κυρώσεων που συμφωνήθηκε εντός της Ένωσης.

«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr