Κορωνοϊός ΑΕΠ: Μείωση έως 3% φέρνει στην Ελλάδα η πανδημία

0
50

Κορωνοϊός ΑΕΠ: Ηπιότερη από άλλες χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι η επίπτωση στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό. Πάντως, οι προβλέψεις επηρεάζονται από το πόσο θα διαρκέσει η πανδημική κρίση, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (26.03.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, υπό τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 1%- 3% λόγω του κορoνοϊού, επισημαίνοντας ότι αναμένεται έντονη ανάκαμψη το 2021. Για την ευρωπαϊκή οικονομία το σενάριο είναι πως η ύφεση θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, θα έχει ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής” ενός μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Πηγή: Pagenews.gr