Κορωνοϊός Αθήνα γηροκομείο: Κρούσμα σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων

0
31

Συναγερμός μετά από εντοπισμό θετικού κρούσματος σε γηροκομείο στο Μοσχάτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ στη συγκεκριμένη δομή μένουν 67 ηλικιωμένοι και μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται σε κανέναν η είσοδος ή η έξοδος. Τηρείται αυστηρό πρωτόκολλο προφύλαξης κατά της διασποράς του κορωνοϊού και αύριο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να μεταβεί στο γηροκομείο.

Η 28χρονη νοσηλεύτρια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ανέβασε πυρετό την Παρασκευή πηγαίνοντας να εργαστεί. Μετέβη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού το οποίο βγήκε θετικό το Σάββατο.

Η 28χρονη ενημέρωσε τη μονάδα, που με τη σειρά της ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Η νοσηλεύτρια βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της, ενώ μέχρι στιγμής κανείς άλλος στη δομή δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει εκδηλώσεις συμπτώματα του ιού.

Οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων αναδεικνύονται οι πιο αδύναμοι κρίκοι της πανδημίας. Ήδη η διασπορά του κορωνοϊού στους δύο οίκους ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι η προσοχή της πολιτείας πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε τέτοιες δομές.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση από αύριο θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κοινωνικέ δομές της Αττικής. Ακόμα πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για περισσότερους ελέγχους και μετά το κρούσμα στο γηροκομείο του Μοσχάτου.

Τους ελέγχους θα διεξάγουν εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, θα επισκεφτούν διαδοχικά, τις παραπάνω δομές και θα προβούν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα της κλινικής εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό, και εκτίμηση των περιστατικών εκείνων, που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικής αγωγής.
Να σημειωθεί ότι με εντολή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής, έχει συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία προσέγγιση και ορθή εκτίμηση όλων των κοινωνικών ευπαθών ομάδων της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, αξιολογήθηκαν παράμετροι όπως η γεωγραφική διασπορά, η διαχρονική τάση και εξέλιξη ανά περιοχή, περιστατικά θανάτων, η ζήτηση στο call center 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ -όπου ο αριθμός εισερχόμενων κλήσεων ξεπέρασε τις 95.000 -,η εμπειρία Ιατρικών συμβούλων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες δομές, όπως επίσης και η ανταπόκριση από την εξέταση και επίσκεψη των κλιμακίων σε περίπου 50 κοινωνικές δομές, έως σήμερα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr