Κορωνοϊός Χριστούγεννα: Γιορτές με απαγορεύσεις και περιοριστικά μέτρα – Αναλυτικά τι ισχύει

0
62

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι αυτά του κορωνοϊού, αυτά που θα μας μείνουν αξέχαστα και που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Είναι σημαντικό όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου.

Άλλωστε και τα τελευταία στοιχεία το επιβάλλουν: 55 θανάτους, 873 νέα κρούσματα και 476 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου.

Οι φετινοί εορτασμοί λοιπόν τόσο τα Χριστούγεννα όσο την Πρωτοχρονιά θα γίνουν υπό αυστηρά μέτρα και κανόνες, σε στενό κύκλο έως 9 ατόμων, ενώ δεν θα διευρυνθεί το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που είναι από τις 10:00 μμ έως τις 05:00 πμ. Μετακινήσεις αυτές τις ώρες θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Από την κυβέρνηση τονίστηκε τις προηγούμενες μέρες πως θα ήταν καλό στα ρεβεγιόν στα σπίτια να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο – πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως. Παράλληλα, συστήνεται στους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι και όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

«Ιδανικό είναι στις γιορτές να είμαστε μόνο με την οικογένειά μας. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι να είναι η ίδια. Να μην συμμετέχουν σε τέτοιες συναντήσεις άτομα από τις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Αν έχουμε συμπτώματα, να μην συμμετέχουμε καθόλου σε παρόμοιες συγκεντρώσεις. Να είμαστε παντού με μάσκα και να αποφεύγουμε τις αγκαλιές και τα φιλιά. Μικρός αριθμός ατόμων να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις», σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν:

  • Οι οικογένειες θα μπορέσουν να βρεθούν μέχρι 9 άτομα σε κάθε σπίτι. Οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί ειδικά μετά τις 22:00 το βράδυ.
  • Δεν επιτρέπονται τα κάλαντα.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί χωρίς κάποια εξαίρεση.
  • Παντού αστυνομική παρουσία.
  • Στις εκκλησίες θα μπορούν να πάνε πιστοί μόνο Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα. Μόνο 25 άτομα στις εκκλησίες και 50 στους Μητροπολιτικούς ναούς.
  • Ο κωδικός μετακίνησης στο 13033 είναι το 6, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή στο σπίτι τους.

Παράταση του lockdown στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη. Λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου και κατόπιν έκτακτης σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid 19, αποφασίστηκε ομόφωνα η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους τρεις Δήμους της Δυτικής Αττικής (Δήμο Ασπροπύργου, Δήμο Ελευσίνας και Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας). Η απόφαση αυτή, βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου 2020 (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 65 ενεργά κρούσματα και στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας 30 ενεργά κρούσματα, ενώ μέχρι και χθες βράδυ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων βρισκόταν στα 178, 77 και 27 αντίστοιχα. Η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα ισχύσει έως την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06:00.  svg%3E

Επίσης, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου παρατείνονται και στην Κοζάνη τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, διότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Έως χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα ενεργά κρούσματα ήταν 313, με 49 από αυτούς να νοσηλεύονται και ο μέσος όρος ηλικίας να είναι στα 52,78 έτη.

Από την ιχνηλάτηση των επαφών προκύπτουν 714 στενές επαφές high risk, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον προσωρινό περιορισμό. Από τα 313 κρούσματα, τα 152 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, τα 115 στο Δήμο Εορδαίας, τα 35 στο Δήμο Βοΐου, τα 8 στο Δήμο Σερβίων και τα 3 στο Δήμο Βελβεντού. Επίσης, ενημερωτικά επισημαίνουμε ότι το 79,83% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 51,68% στην πρώτη περίπτωση και 28,15% στη δεύτερη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr