Κορωνοϊός εμβόλιο: Μια 43χρονη στις ΗΠΑ ήταν η πρώτη εθελόντρια για την κλινική δοκιμή

0
95

Κορωνοϊός εμβόλιο: Σύμφωνα με επίσημο αξιωματούχο στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου σε εθελοντή ασθενή. Ειδικότερα, σύμφωνα με το protothema.gr η πρώτη δοκιμαστική δόση θα χορηγηθεί σε 45 ασθενείς εθελοντές, στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, στο Σιάτλ. Όπως μετέδωσαν αμερικανικά Μέσα, η Jennifer Haller, 43 ετών, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στο Kaiser Permanente Washington Research Institute του Σιάτλ, τη Δευτέρα.

«Είμαστε όλοι αβοήθητοι. Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για εμένα να κάνω κάτι», δήλωσε η Haller στο Associated Press. Την Haller ακολούθησαν άλλοι τρεις συμμετέχοντες που έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Θα λάβουν τη δεύτερη σε έναν μήνα. Αφότου εμβολιάστηκε η Haller δήλωσε ότι «νιώθει υπέροχα». Η ίδια είναι μητέρα δύο εφήβων. Τα παιδιά της «πιστεύουν ότι είναι κουλ» που η μητέρα τους παίρνει μέρος στην έρευνα.

Η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου δεν σημαίνει την επίσπευση της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς οι μελέτες και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για διάστημα τουλάχιστον 12 με 18 μηνών

Ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το όνομά του, καθώς η όλη διαδικασία θα διεξαχθεί κάτω από καθεστώς μυστικότητας, διευκρίνισε τη παραπάνω θέση σχετικά με την πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου. Σκοπός δεν είναι η διαπίστωση της ενδεδειγμένης δοσολογίας, αλλά οι πιθανές παρενέργειες και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Οι επιστήμονες  δεν γνωρίζουν στην παρούσα φάση αν το συγκεκριμένο φάρμακο που θα χορηγηθεί, έχει επίδραση πάνω στον κορωνοϊό και σε ποιον βαθμό και με ποιον τρόπο

Ωστόσο, η έρευνα από τις φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και το διάστημα στο οποίο ορίζεται, σύμφωνα με τις φιλόδοξες προβλέψεις, η παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι στα μέσα του 2021.

Πηγή: Pagenews.gr