Κορωνοϊός εμβόλιο: Σήμερα οι ανακοινώσεις από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

0
39

Σημαντική ημέρα ξημέρωσε σήμερα καθώς τις επόμενες ώρες θα γίνουν οι  ανακοινώσεις για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ήδη οι συγκεκριμένοι επιστήμονες έχουν αφήσει πίσω τους άλλες επιστημονικές ομάδες στην «κούρσα» ανάπτυξης του εμβολίου που θα νικήσει τον φονικό ιό. Σημειώνεται πως το σκεύασμά τους έχει ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, ή τελικού σταδίου, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες για τις επιδράσεις του εμβολίου στους εθελοντές πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, στο περιοδικό Lancet.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg: «Στα τέλη Απριλίου σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, η ομάδα του Πανεπιστημίου Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους». Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, με μία ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει όσα γνωρίζουμε ως τώρα για την πορεία των ερευνών:

«Τι γνωρίζουμε για τον σχεδιασμό φάσης ΙΙΙ της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Οξφόρδης:

  • 500 ενήλικες στην Οξφόρδη το έλαβαν τον Απρίλιου του 2020 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες.
  • Μέχρι 22 Ιουνίου το έλαβαν άλλοι 2.000 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες.
  • 10.560 ενήλικες θα συμμετέχουν στη μελέτη. Οι μισοί έχουν (ή θα) λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισού θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Ο σχεδιασμός είναι διπλά τυφλός, σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι γιατροί που τους παρακολουθούν δεν μαθαίνουν τι πήραν παρά μόνο στο τέλος της δοκιμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για 1 έτος με αιμοληψίες, ρινοφαρυγγικά και άλλες εξετάσεις.
  • Αναμένονται τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ το φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα».

Το σκεύασμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχολιάζει από την μεριά του και ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος:  «Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα επιβεβαιωθούν στην τελική φάση των δοκιμών και ότι θα διασφαλισθεί ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ασφάλεια, τότε το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr