Κορωνοϊός εμβόλιο: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές στις ΗΠΑ – Πότε θα βγει στην αγορά

0
60

Κορωνοϊός εμβόλιο: Σημαντική ημέρα η σημερινή για την καταπολέμηση του φονικού ιού που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη. Όπως έγινε γνωστό οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να δοκιμάζουν εμβόλιο, το οποίο όπως υποστηρίζουν μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο ξεκινώντας να το χορηγεί σε 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, ξεκίνησαν δοκιμαστικά εμβόλια σε 45 εθελοντές ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή στους εθελοντές θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. «Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δοκιμή θα πρέπει να περάσει και από άλλες φάσεις προκειμένου να καθοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για τον άνθρωπο. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12-18 μήνες μέχρι να διατεθεί στην αγορά το εμβόλιο, εφόσον όλα πάνε καλά.

Το εμβόλιο αυτό αποκαλείται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από επιστήμονες των NIH σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna που εδρεύει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Στη χρηματοδότηση της δοκιμής συμμετείχε επίσης ο Συνασπισμός για την καινοτομία και την προετοιμασία για επιδημίες.

«Η δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για να αποφύγουμε την προσβολή από τον SARS-CoV-2 είναι προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία», είπε ο Άνθονι Φαούτσι, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων. «Αυτή η πρώτη φάση της έρευνας, που ξεκίνησε σε χρόνο ρεκόρ, αποτελεί ένα βασικό βήμα για να πλησιάσουμε σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.

Πηγή: Pagenews.gr