Κορωνοϊός επιστροφή σχολεία: Οι μαθητές Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου πίσω στα θρανία

0
56

Κορωνοϊός επιστροφή σχολεία: Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου οι μαθητές Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου γυρνάνε πίσω στα θρανία υπό ιδιαίτερες συνθήκες λόγω κορωνοϊού.

Τα σχολεία άνοιξαν ήδη την προηγούμενη εβδομάδα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου – οι οποίοι συνηθίζουν να κρατούν τις απουσίες τους για να διαβάσουν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις αυτό το διάστημα – αλλά η πραγματική πρόκληση για το σύστημα είναι η αυριανή, καθώς επιστρέφει στην τάξη πολύ μεγαλύτερος αριθμός παιδιών.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους μαθητές

Στοίχημα για την κυβέρνηση

Μέχρι τώρα το άνοιγμα των πλαζ και των εκκλησιών, δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην υπόθεση της μη εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά αυτό θα κριθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες όπως λένε οι ειδικοί.

Η προσέλευση των μαθητών αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία υπέστη κριτική για το άνοιγμα των σχολείων μόνο για ένα μήνα πριν το καλοκαιρινό κλείσιμο. Πρόκειται και για μία καλή ευκαιρία να δει το υπουργείο Παιδείας κατά πόσο είναι δυνατόν να αντιληφθούν και να τηρήσουν οι μικρότεροι μαθητές τους σημαντικούς κανόνες που διέπουν πλέον τη νέα σχολική καθημερινότητα.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα φροντιστήρια και οι σχολές ξένων γλωσσών υπό αυστηρούς κανόνες, όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. Επιπροσθέτως, τη Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Μάχη για τις κάμερες

Η επιστροφή αυτή, όμως, γίνεται σε πολεμικό κλίμα, καθώς εκπαιδευτικοί, γονείς και οι ίδιοι οι μαθητές έχουν ξεσηκωθεί κατά της ζωντανής αναμετάδοσης του σχολικού μαθήματος μέσω κάμερας. Ήδη, η Νίκη Κεραμέως πήρε μία γεύση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί εναντίον της κατά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης, ενώ νέο ραντεβού έχει δοθεί στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας την Τρίτη 19 Μαΐου.

Η κόντρα υπάρχει και σε πολιτικό επίπεδο, με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να ρίχνουν αλλεπάλληλα πυρά κατά της τροπολογίας παρά τις διευκρινίσεις της υπουργού Παιδείας και της δημοσίευσης του ΦΕΚ που αναφέρει ότι η κάμερα θα είναι στραμμένη αποκλειστικά στον διδάσκοντα και τον πίνακα. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που λένε ότι ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να είναι ακίνητος μέσα στην τάξη.

Αναλυτικά τα μέτρα στα σχολεία

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής: οι μισοί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη-Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών αλλά και την διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων κοροναϊού που μπορεί να εμφανιστούν.

Συγκκεριμένα:

– Περιορισμός συνωστισμού και αποστάσεις μαθητών – Απαγόρευση της συγκέντρωσης στον προαύλιο πριν την έναρξη των μαθημάτων – Σχολικές αίθουσες με μεγιστοποίηση της απόστασης μαθητών: ένας ανά θρανίο, 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα – Χωρισμός των τάξεων σε υποτμήματα των 15 ατόμων – Απόσταση μαθητών 1.5 μέτρα μεταξύ τους – Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο – Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα – Αποσυμφόρηση γραφείου καθηγητών

Σημειώνεται ότι σε όλα τα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά θα γίνεται φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

Τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική μέσα στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Δεν θα προσμετράται η απουσία για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί).

Το ΦΕΚ για τις κάμερες

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές αίθουσες.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο εκπαιδευτικός λαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

α) Για τη μετάδοση του ήχου, η συσκευή θα πρέπει να είναι σταθερά τοποθετημένη κοντά στον εκπαιδευτικό. Ο εκπαιδευτικός διατηρεί το δικαίωμα σίγασης της φωνής μαθητή/τριας ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο. β) Στην περίπτωση που πραγματοποιείται μετάδοση εικόνας, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας. Δεν επιτρέπεται να εστιάζει σε μαθητές/τριες που βρίσκονται στην αίθουσα διδασκαλίας

Παράλληλα, προβλέπεται ότι για τη χρήση της πλατφόρμας αναμετάδοσης έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής/αποθήκευσης, καθώς και ότι έχουν δημιουργηθεί «κλειδωμένες» ψηφιακές αίθουσες, στις οποίες ο εκπαιδευτικός έχει τον αποκλειστικό έλεγχο εισόδου.

Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τρίτη και την Πέμπτη

Σε νέα κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας καλούν η ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και ΟΛΜΕ την Τρίτη 19 Μαΐου στα Προπύλαια. Παρόμοια συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να συμμετέχουν μαθητές και φοιτηές, όπως και στο προηγούμενο.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν:

• Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία • Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της Υπουργού των καμερών για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων • Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία • Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό • Να μπει φραγμός στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη

Πηγή: Pagenews.gr