Κορωνοϊός εργασία: Κινδυνεύουν 25 εκατομμύρια θέσεις παγκοσμίως λόγω ιού

0
51

Κορωνοϊός εργασία: Τις σοβαρές ανησυχίες του σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία ο νέος κορωνοϊός διατυπώνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να πυροδοτήσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση και να καταστρέψει έως και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν τάχιστα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου, προειδοποιεί σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

«Μολαταύτα, εάν δούμε μία διεθνώς συντονισμένη απάντηση με μέτρα, όπως συνέβη και στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008/9, τότε ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανεργία θα είναι σημαντικά μικρότερος», επισημαίνει ο ILO.

O Oργανισμός κάνει έκκληση για έκτακτα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, την αναθέρμανση της οικονομίας και την στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται πλέον σε 201.436.

Παράλληλα, συνολικά 8.006 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 82.032 ασθενείς έχουν πλήρως αναρρώσει.

Οι οικονομολόγοι των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι ο ιός μπορεί να κοστίσει φέτος στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ίσως πολύ περισσότερο. Υπενθυμίζεται, ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό Covid-19 ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στην Ιταλία, η οποία αποτελεί και την εστία μόλυνσης στην Ευρώπη, ο κορωνοϊός χτύπησε πρώτα την Λομβαρδία, όπου σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένα 16.000 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.640. Αν και η γειτονική πόλη Μπέργκαμο έχει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ο ιός μοιάζει να μεταδίδεται ταχύτερα στην Μπρέσια.

Πηγή: Pagenews.gr