Κορωνοϊός Ευρώπη: Αυτή είναι η μόνη χώρα που δεν έχει νοσήσει κανείς

0
64

Κορωνοϊός Ευρώπη: Τις τελευταίες εβδομάδες ο ιός ήρθε στην Ευρώπη και δεν άργησε να γίνει θανατηφόρος για πολλές χώρες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Ιταλία που σχεδόν όλη η χώρα έχει μπει σε καραντίνα. Αν κάποιος κοιτάξει τους σχετικούς χάρτες με τα κρούσματα θα δει ότι σχεδόν όλες οι χώρες έχουν τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ωστόσο υπάρχει μια χώρα που μέχρι σήμερα δεν έχει ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα. Πρόκειται για το Μαυροβούνιο των 631,219 κατοίκων. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ανέφερε: «Δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. 392 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, από την αρχή της εξάπλωσης της ασθένειας, έχουμε παρακολουθήσει την κατάσταση της υγείας 2.000 ανθρώπων».

Παίρνουν μέτρα οι Βαλκανικές χώρες

Μπορεί το Μαυροβούνιο να έχει μείνει «καθαρό» από τον Κορωνοϊο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις άλλες Βαλκανικές χώρες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19. Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, που ανέρχονται πλέον σε 16.

Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, ενώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αίθουσες συναυλιών. Παράλληλα, θα επιβληθεί απαγόρευση για τα ταξίδια σε ορισμένες χώρες και θα αποφευχθεί η είσοδος ατόμων από χώρες με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Στη Σλοβενία, όπου κηρύχθηκε επιδημία, έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα κορωνοϊού και οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι από την ταχύτητα μετάδοσης του Covid-19. Δεδομένου ότι αρκετοί γιατροί πιστεύεται ότι έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα νέο καθεστώς εργασίας για το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης. Στη Ρουμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει τα 64 και οι αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Τέλος, στην Κροατία  έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 27 κρούσματα κορωνοϊού και η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Εξάλλου, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ριέκα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2020.

Πηγή: Pagenews.gr