Κορωνοϊός φοιτητές: Πώς θα γυρίσουν Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι σε Ιταλία και Ισπανία με Erasmus

0
115

Κορωνοϊός φοιτητές: Το υπουργείο Παιδείας κάλεσε, κατόπιν επικοινωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών, τις πρυτανικές Αρχές των ελληνικών Πανεπιστημίων να ενημερώσουν αναλυτικά μέχρι σήμερα το πρωί για τον αριθμό των φοιτητών και των λοιπών μελών των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, που βρίσκονται στην Ευρώπη, ανά χώρα και ανά κατηγορία προσωπικού, ώστε να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο στους πρυτάνεις είναι ότι οι φοιτητές σε Ιταλία και Ισπανία “θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές της Ελλάδας και αυτές με τη σειρά τους συντονίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος επιστροφής τους στην ημεδαπή”.

ΑΠΘ: 187 φοιτητές σε Ιταλία και Ισπανία

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται 636 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στο υπουργείο το ίδρυμα. Από αυτούς, 111 βρίσκονται στην Ισπανία, 109 στη Γερμανία, 76 στην Ιταλία και 81 στη Γαλλία.

“Ακόμη δεν έχουν έλθει αιτήματα στις υπηρεσίες μας, πόσοι επιθυμούν να επιστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση όμως επικοινωνούμε με τα παιδιά μας, είμαστε σε τηλεφωνική επαφή με τους φοιτητές μας, τους ενημερώνουμε διαρκώς για τις οδηγίες που αφορούν τον επαναπατρισμό τους, εφόσον τον επιθυμούν και μέλημά μας είναι να εμψυχώσουμε όσους το έχουν ανάγκη, να καθησυχάσουμε τις όποιες ανησυχίες τους”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Διευκρίνισε, δε, πως κάποιοι από τους 636 φοιτητές ενδέχεται να έχουν επιστρέψει ήδη ή να έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες της επιστροφής τους και να μην έχουν ενημερώσει ακόμη το Πανεπιστήμιο. Έτσι, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως για τις δυνατότητες επαναπατρισμού ενδιαφέρεται μεγάλο μέρος των φοιτητών του ΑΠΘ που βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν ισχύει κάποια απαγόρευση πτήσεων από τις υπόλοιπες χώρες και όποιος επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα π.χ. από τη Γαλλία, την Ολλανδία ή τη Γερμανία δεν έχει κάποιον περιορισμό.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό το γνωρίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Με τις συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, όποιος επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα, θα επιστρέψει, ακολουθώντας φυσικά στη συνέχεια τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για κατ’ οίκον περιορισμό 14 ημερών. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, με την ατομική μας ευθύνη. Ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και ενημερώνουμε υπεύθυνα”.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εγκλωβισμένοι στην Ισπανία 20 Έλληνες φοιτητές

Κατεπείγουσα επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αίτημα τον επαναπατρισμό είκοσι φοιτητών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι βρίσκονται στην Ισπανία μέσω του προγράμματος Erasmus+. Αυτή τη στιγμή οι φοιτητές είναι αποκλεισμένοι καθώς έχουν διακοπεί όλες οι αεροπορικές πτήσεις προς και από την Ισπανία.

Ο πρύτανης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μίλησε για την υπόθεση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε, πως πρόκειται για φοιτητές διαφόρων Τμημάτων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έφυγαν για το πρόγραμμα Ιανουάριο – Φεβρουάριο και 3-4 από αυτούς έφυγαν στις αρχές Μαρτίου.

Μάλιστα ο πρύτανης διευκρίνισε: «Παρά τις έγγραφες προειδοποιήσεις από το Πανεπιστήμιο και το γραφείο Erasmus να μην το κάνουν, γιατί ενδεχόμενα θα βρεθούν σε δύσκολες συνθήκες και επίσης ίσως θα δυσκολευτούν να επιστρέψουν. Με δική τους ευθύνη έφυγαν, κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει σε κάποιον να πάει κάπου. Τώρα, ζητάνε όλοι να επιστρέψουν γιατί προφανώς τα πράγματα είναι άσχημα».

Πηγή: Pagenews.gr