Κορωνοϊός οικονομικά μέτρα: Αποζημίωση 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αναστέλλεται η εργασία του

0
72

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας επειδή οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν λόγω του κορωνοϊού, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.  «Καλύπτονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα» διευκρίνισε για τους εργαζόμενους ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Το μέτρο κοστίζει 400 εκατ. ευρώ, και αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους.  Η ενίσχυση των 800 ευρώ αφορά αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται, ενώ θα υπάρξει και επιδότηση ενοικίου. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται για 4 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή δική τους πρωτοβουλία.

 • καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ
 • Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών
 • Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η  διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Λίγο αργότερα ο υπουργός τόνισε ότι μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε προϊόντα από το 24% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή. Για τις τράπεζες είπε ότι: αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανέλαβε ότι ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση της διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας και ο εργαζόμενος να δείξει ανοχή μέχρι να λήξει η κρίση. Το κράτος θα δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον για την αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών συνθηκών.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μέχρι 3 δισεκατομμύρια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα τόνισε ότι όσοι κάνουν απολύσεις θα μείνουν έξω από τα μέτρα είπε χαρακτηριστικά. Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων:

 • Για όσους πλήττονται έως τις 30 Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
 • Επιδότηση ενήμερων επαγγελματικών δανείων.
 • Εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων έως 3 δις ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Δυο δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χορήγηση δανείων.

Γιάννης Βρούτσης: Απογοητευτική η εικόνα της εργασίας τον Μάρτιο

Η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική. Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις. Η κρίση θα περάσει, είπε ο κ. Βρούτσης. Επανέλαβε ότι όλα τα εξαγγελθέντα μέτρα έχουν ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

 • Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων
 • Ρητή απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων. θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
 • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη όσο διάστημα θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.
 • Παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου.
 • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και εισφορών για επιχειρήσεις.

Δείτε ζωντανά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων για τον Κορωνοϊό

Gepostet von pagenews.gr am Mittwoch, 18. März 2020

Πηγή: Pagenews.gr