Κορωνοϊός ΗΠΑ πρόγραμμα ενίσχυσης: 1.200 δολάρια ανά πολίτη

0
45

Κορωνοϊός ΗΠΑ πρόγραμμα ενίσχυσης: Ένα πακέτο μαμούθ αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνήθηκε στη Γερουσία και μετά την αναμενόμενη έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων θα πάει στον Λευκό Οίκο για να πάρει την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια για την εγγύηση δανείων και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας. Υπάρχουν πάνω από 350 δισεκατομμύρια δολάρια που θα διοχετευτούν σε μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά 150 δισεκατομμύρια δολάρια θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία και άλλους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών με εξοπλισμό και προμήθειες.

Για τους πολίτες το πακέτο περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Θα δοθούν 1.200 δολάρια σε κάθε ενήλικο που καλύπτει τα κριτήρια και επιπλέον 500 δολάρια για κάθε παιδί. Η ασφάλιση ανέργων θα επεκταθεί στους τέσσερις μήνες, οι παροχές θα αυξηθούν κατά 600 δολάρια την εβδομάδα και η επιλεξιμότητα θα διευρυνθεί για να καλυφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι.

Οι Δημοκρατικοί απαίτησαν και κέρδισαν μια σειρά περιορισμών για τις επιχειρήσεις που θα στηριχθούν από δάνεια ή επενδύσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης του ποιος λαμβάνει χρήματα. Όσες εταιρείες λάβουν κρατικό δάνειο θα απαγορεύεται να προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών κατά τη διάρκεια του συν ένα ακόμα έτος. Θα πρέπει να περιορίσουν τα μπόνους των στελεχών και να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύπτει τους όρους με τους οποίους δανειοδοτεί, ενώ ένας Επιθεωρητής θα επιβλέπει το πρόγραμμα.

Αξιοσημείωτο, το ότι οι Δημοκρατικοί πέτυχαν συγκεκριμένο όρο που απαγορεύει τη στήριξη οποιασδήποτε εταιρείας ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ ή μέλος της οικογένειάς του. Μπλόκο υπάρχει επίσης για τις επιχειρήσεις που ελέγχουν μέλη του Κογκρέσου, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς.

Το μέγεθος που πακέτου, σχολιάζει το Bloomberg είναι πρωτοφανές. Αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα το 2008 είχε περάσει μέτρα ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει την τότε χρηματοπιστωτική κρίση. Σε συνδυασμό με την παρέμβαση της FED, η προτεινόμενη νομοθεσία αντιστοιχεί σε τόνωση ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, Larry Kudlow, ή 30% του ΑΕΠ.

Το πακέτο όμως πιθανότητα θα υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας που ήδη –πριν την πανδημία- αναμένονταν να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην είναι η τελευταία κυβερνητική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του.

Πηγή: Pagenews.gr