Κορωνοϊός – καπνιστές: Γιατί οι καπνιστές είναι πιο ευπαθείς στον κορωνοϊό

0
57

Κορωνοϊος – καπνιστές: Μια ιδιαίτερα σημαντική αναφορά έκανε κατά τη χθεσινή του ενημέρωση στους πολίτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας όσον αφορά τους καπνιστές. Ο καθηγητής σύμφωνα με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότητα εκείνοι που καπνίζουν είναι πιο ευπαθείς απέναντι στον κορωνοϊό,  καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον Covid-19. Αναφερόμενος στους υγιείς καπνιστές είπε ότι γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αναλυτικά η δήλωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα

«Σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, δειλά-δειλά κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους, δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και, κατ’ αναλογία, περισσότερες «πόρτες» και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους.

Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, τους φίλους συμπολίτες μας: η επιλογή είναι καθαρά δική τους. Εγώ γνωρίζω από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς, πως οι υγιείς καπνιστές, ακόμα και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται».

Πηγή: Pagenews.gr