Κορωνοϊός κατοικίδια: Αυτές είναι οι πιθανότητες μετάδοσης – Πότε μπαίνουν σε καραντίνα

0
131

Κορωνοϊός κατοικίδια: Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ ήταν φορέας του ιού. Το συγκεκριμένο τετράποδο είχε βρεθεί «μερικός θετικό» στον κορωνοϊο μετά την εξέταση του δείγματος από τη μύτη και το στόμα του. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα για το αν τα ζώα μπορούν να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό.

«O σκύλος είχε χαμηλού επιπέδου μόλυνση και είναι πιθανό να πρόκειται για περιστατικό μετάδοσης από τον άνθρωπο στο ζώο» ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος του Χονγκ Κονγκ.«Συστήνουμε τα κατοικίδια όπως γάτες και σκύλοι, σε σπίτια όπου διαγιγνώσκεται κρούσμα κορωνοϊού, να μπουν σε καραντίνα για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της υγείας των ζώων», πρόσθεσε.

«Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχουν ευρήματα ερευνών που να υποστηρίζουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο αυτή τη στιγμή. Δείγματα από τον σκύλο στο Χονγκ Κονγκ είχαν μικρό ιικό φορτίο. Σε ζώο χωρίς κλινικά σημάδια της νόσου είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση, πρέπει να κάνουμε περαιτέρω έρευνα στην πιθανότητα ο ιός να περνά από τον άνθρωπο στα ζώα» τόνισε στο Science η μικροβιολόγος Shelley Rankin.

«Οι σκύλοι και οι γάτες είναι επίσης θηλαστικά. Έχουν πολλούς κοινούς με τον άνθρωπο υποδοχείς στα κύτταρά τους. Οπότε θεωρητικά ο ιός μπορεί να προσκολληθεί σε αυτούς τους υποδοχείς. Αλλά θα μπει στα κύτταρά τους και θα αναπαραχθεί; Πιθανότατα όχι. Και πάλι, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τα κατοικίδιά τους. Να πλένουν τα χέρια τους, να μην τα αφήνουν να τους γλείφουν στο πρόσωπο. Εάν ο ιός υπάρχει στις εκκρίσεις τους, είναι πιθανό, αν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης, να μεταδοθεί».

Σύμφωνα με την επιστήμονα αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ωστόσο, όπως εξηγεί, εάν υπάρξουν κι άλλα κρούσματα σαν αυτό στο Χονγκ Κονγκ, τότε η σχετική συζήτηση θα αρχίσει. Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό ο ιός να «κρυφτεί» στα κατοικίδια και να επιστρέψει στους ανθρώπους, η Rankin εξηγεί πως αυτό είναι πιθανό εάν μολυνθούν, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορούν να μολυνθούν. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όπως διαχειριζόμαστε και τα ανθρώπινα κρούσματα. θα πρέπει αν βρούμε τρόπο θεραπείας. Και οι κτηνιατρικές κλινικές, προσθέτει, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μαζική εισροή κρουσμάτων.

Πότε τα ζώα μπαίνουν σε Καραντίνα

Εύλογο είναι το ερώτημα πότε τα ζώα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Η Shelley Rankin τόνισε ότι πως κάποια θα πρέπει να μπουν, όπως οι άνθρωποι, σε καραντίνα σε νοσοκομεία ή καταφύγια ή κάποιον άλλο χώρο. Σε περίπτωση που φέρουν τον ιό, αλλά δεν έχουν νοσήσει τότε μπορούν να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Θα πρέπει όμως να περιοριστούν οι επαφές μαζί τους και ίσως να μένουν σε υπνοδωμάτιο διαφορετικό από αυτό όπου κοιμούνται οι άνθρωποι και άλλα ζώα. Και οι κηδεμόνες τους θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και πιθανώς να φορούν μάσκα όταν μπαίνουν στο δωμάτιο αυτό.

Όπως διευκρινίζει, εάν ζουν στο σπίτι και άνθρωποι που ενδεχομένως είναι σε καραντίνα, για καθαρά προληπτικούς λόγους δεν θα πρέπει να επισκέπτονται και αυτοί και οι υγιείς τα κατοικίδια που έχουν μπει σε καραντίνα. Για την προστασία των κατοικίδιων με τα τωρινά δεδομένα, η Rankin συστήνει: «Είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν τα κατοικίδια στον σχεδιασμό ετοιμότητας της οικογένειας. Εάν αρρωστήσουν οι κηδεμόνες και μπουν σε καραντίνα, θα πρέπει να έχουν προβλέψει να έχουν επιπλέον φαγητό για τα κατοικίδια. Και να ενημερώσουν και τους γείτονές τους για πιθανές ανάγκες στο τάισμα, τις βόλτες ή τη φαρμακευτική αγωγή του κατοικιδίου, σε περίπτωση που οι ίδιοι χρειαστεί για παράδειγμα να νοσηλευτούν. Προετοιμαστείτε τώρα».

Πηγή: Pagenews.gr