Κορωνοϊός κόσμος: Περισσότεροι από 366.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

0
47

Κορωνοϊός κόσμος: Περισσότερα από 6 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με βάση επίσημες πηγές τουλάχιστον 6.000.867 περιστατικά, ανάμεσά τους 366.848 θάνατοι, έχουν καταγραφεί , κυρίως στην Ευρώπη, την περισσότερο πληγείσα ήπειρο με 2.135.170 κρούσματα ( 177.595 θανάτους) και στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (1.760.740) και θανάτων (103.472).

Όμως, η περιοχή όπου η επιδημία επελαύνει είναι πλέον η Λατινική Αμερική, με αύξηση των κρουσμάτων κατά περισσότερο από 45.000 το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 944.695 περιστατικών και με 49.230 θανάτους συνολικά.

Για μήνες η Λατινική Αμερική παρακολουθούσε τον υπόλοιπο πλανήτη να μετράει τις πληγές του από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ωστόσο πλέον αποτελεί το «νέο επίκεντρο της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο διευθυντής των μεταδοτικών ασθενειών του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, Μάρκος Έσπιναλ. Υπάρχουν πάνω από 944.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 50.000 θάνατοι σε 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται γρήγορα, καθημερινά.

Καθώς οι νέοι θάνατοι και τα κρούσματα μειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία, η Λατινική Αμερική αποτελεί πλέον τη μοναδική περιοχή στον κόσμο όπου η επιδημία φθάνει αναμφισβήτητα σε νέα ύψη. «Από πολλές απόψεις αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε η Δρ. Ana Diez Roux, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ.

Σε συνομιλίες με οκτώ διαφορετικούς εμπειρογνώμονες -συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αρχηγού κράτους- επιδημιολόγων και κορυφαίων ερευνητών, υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι οι εσφαλμένες κυβερνητικές αντιδράσεις σε συνδυασμό με την ιδιάζουσα οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της δημόσιας υγείας στη Λατινική Αμερική ευθύνονται για την κρισιμότητα της κατάστασης αναφορικά με την πανδημία. Μάλιστα, κατά γενική ομολογία των ειδικών, η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Πηγή: Pagenews.gr