Κορωνοϊός λύματα: Μείωση 45% του ιικού φορτίου

0
111

Κορωνοϊός λύματα: Αν και στις περισσότερες περιοχές της χώρας το ιικό φορτίο παρουσιάζει μείωση, σε κάποιες έχει αυξηθεί αισθητά.

Για άλλη μία φορά τα λύματα δείχνουν μείωση στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος. Να θυμίσουμε ότι σήμερα καταγράφηκαν 835 νέα κρούσματα. Ακόμη, στην προηγούμενη καταγραφή των λυμάτων είχε παρουσιαστεί αύξηση στα λύματα της Πάτρας και των Χανίων.

Τον σαφή περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού αποτυπώνουν τα αποτελέσματα από το ιικό φορτίο στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων. Σύμφωνα με τους ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την περασμένη εβδομάδα (7-13 Ιουνίου 2021), παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα των 6 από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχθηκαν, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση.

Ξεκάθαρη πτώση ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-66%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-47%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στην Ξάνθη (-19%). Την ίδια ώρα, οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+14%) και στη Λάρισα (+20%).

Αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ μείωση καταγράφηκε στο Ρέθυμνο.

Οι μεταβολές αυτές όμως δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων και των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου. Στην Πάτρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριοποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Πίνακας μεταβολής στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Αξίζει να σημειωθεί πως αυξήσεις ή μειώσεις της τάξης του 30% θεωρείται κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Τα δείγματα των λυμάτων προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η δειγματοληψία λόγω βλάβης του δειγματολήπτη και συνεπώς δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι την επιδιόρθωση του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr