Κορονοϊός μέτρα: Επίταξη φαρμάκων και μέσων προστασίας – Έρχονται πρόστιμα 5.000 ευρώ

0
59

Κορονοϊός μέτρα: Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στις 12 σελίδες της ΠΝΠ περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

  • η αναστολή για ένα μήνα των όσων ισχύουν για την τροφοδοσία σούπερ μάρκετ και λαϊκών αγορών
  • η ανακοίνωση των αποθεμάτων για χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια από τις σχετικές επιχειρήσεις
  •  η επίταξη με αποζημίωση μέχρι για έξι μήνες κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων
  • πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα παραβιάσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις
  • η δυνατότητα έκτακτων προμηθείων για ανταλλακτικά σε ασθενοφόρα
  • προσλήψεις για ένα έτος σε πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία
  •  η κατά παρέκκλιση λειτουργία την Κυριακή για διάστημα έως και έξι μήνες των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών

Αποστάσεις στα σούπερ μάρκετ

«Αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν», εξήγησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών ακόμη και στις ελάχιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις πλήθους. Αναφερόμενος ειδικά στα σούπερ μάρκετ, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, «έχουμε να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2» περιέγραψε ο κ. Τσιόδρας, αναδεικνύοντας την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών.

Έκκληση από πλευράς του για περιορισμό των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς απηύθυνε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα στη διάρκεια της ημερήσιας υπουργικής σύσκεψης για τον κορονοϊό παρουσία του Πρωθυπουργού, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών, επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών.

«Μπλόκο» στην Ιταλία

Ο «αποκλεισμός» στις μεταφορές, εφαρμόστηκε από χθες κιόλας στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς έκλεισε οριστικά η αεροπορική σύνδεση με τη γειτονική χώρα, ώστε να μην πραγματοποιείται στο εξής καμία πτήση από και προς όλες τις πόλεις της και όχι μόνο το Μιλάνο, το οποίο είχε ήδη «αποκοπεί» αεροπορικά από την Αθήνα. Καμία μετακίνηση, ωστόσο, με κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς συνίσταται για όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών έχει ήδη αναστείλει του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Εξάλλου, συρμοί και οχήματα στα δημόσια μέσα μεταφοράς απολυμαίνονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία που οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά (δηλαδή τις μπάρες και τις χειρολαβές), ενώ αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και αμαξοστάσια.

Ποινές για τους παραβάτες

Την ίδια ώρα, εντατικοποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αποφάσισε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικά 45 συλλήψεις, όσων δηλαδή που επιχείρησαν να παραβούν τις απαγορεύσεις λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων μέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι:

Κλειστά παραμένουν:

· Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα · Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα · Καφέ, μπαρ και καφετέριες · Μαγαζιά εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away · Πρακτορεία τυχερών παιγνίων · Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ)  · Βιβλιοθήκες  · Μουσεία   · Αθλητικοί χώροι   · Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια  · Γυμναστήρια · Κέντρα διασκέδασης · Κινηματογράφοι · Θέατρα Ανοιχτά παραμένουν:

· Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα · Σούπερ μάρκετ · Λαϊκές αγορές · Φούρνοι · Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) · Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας · Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού · Όπως και τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα μέχρι τις 27 Μαρτίου, παρότι αίτημα ολικής αναστολής λειτουργίας τους κατέθεσε χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με εξαίρεση των εκδίκαση των αυτόφωρων, μπροστά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε αναστολή λειτουργίας οι Κυριακάτικες αγορές

Επιπλέον, προσωρινό λουκέτο έβαλε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και στις εποχιακές αγορές, θέτοντας σε αναστολή λειτουργίας τις Κυριακάτικες αγορές, τις αγορές των Καταναλωτών, τις Εμποροπανηγύρεις. Το ίδιο θα ισχύει στο εξής και για Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές, όπως και για οργανωμένες αγορές, μεταξύ των οποίων και αυτές του Σχιστού και του Ελαιώνα. Εκτός από τις απαγορεύσεις, στην περαιτέρω ενίσχυση της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1135 με προσωπικό προχωρά η κυβέρνηση, ώστε να υποδέχεται ερωτήματα του κοινού σχετικά με την πρόληψη και τη διάγνωση τυχόν κρουσμάτων, παράλληλα με την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού, για την οποία έχουν ενεργοποιηθεί και διπλωματικές οδοί. Η κοσμογονία του κορονοϊου έχει εκτοξεύσει, άλλωστε, τις ημερήσιες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό, αφού μόνο η ΟΣΥ για παράδειγμα έχει παραγγείλει περισσότερα 40.000 γάντια για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Πηγή: Pagenews.gr