Κορωνοϊός μέτρα: Σε αυτούς τους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από σήμερα

0
42

Επεκτείνεται από σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου, το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα. Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική στους εξής χώρους:

  • σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,
  • σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
  • στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί,
  • στα ασανσέρ,
  • στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα
  • στα καταστήματα λιανικής και
  • στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.)
  • Στα ταξί και τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα, για τους επιβάτες και τον οδηγό.
  • Στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.

Η μάσκα είναι επίσης, υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ παραμένει η ισχυρή σύσταση των ειδικών για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις. Όσοι πολίτες εντοπιστούν να μη χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα προσώπου, το πρόστιμο θα είναι 150 ευρώ.

«Η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δε γίνεται για τιμωρητικούς λόγους. Γίνεται για το συλλογικό προληπτικά καλό. Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οποίες και η χρήση μάσκας, με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και παράλληλα γνωστοποίησε πως από την 1 έως και τις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Ελληνική Αστυνομία 27.427 έλεγχοι, καταγράφηκαν 860 παραβάσεις (ποσοστό 3,1%) και επιβλήθηκαν 1.004 πρόστιμα συνολικού ύψους 284.350 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 270 ημερών συνολικά.

Ανησυχία για τους ανήλικους νοσούντες:

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία για τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου. Συγκεκριμένα, δύο παιδιά με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Πρόκειται για ένα 11χρονο κορίτσι και ένα 10χρονο αγόρι, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του παιδιατρικού νοσοκομείου. Ωστόσο, δεκάδες παιδιά επιβεβαιώθηκαν ως φορείς του ιού τον τρέχοντα μήνα. Σημειώνεται πως από την αρχή του Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπισθεί 64 ανήλικοι ασθενείς σε όλη τη χώρα ενώ ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν νοσήσει από την αρχή της περιόδου της πανδημίας στην Ελλάδα έως σήμερα, είναι 265.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr