Κορωνοϊός νεογέννητο «Αττικόν»: Αρνητικό και το δεύτερο τεστ στο βρέφος

0
148

Κορωνοϊός νεογέννητο «Αττικόν»: Η μητέρα του μωρού γέννησε στην Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ που είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και ειδικό χώρο για τη διεκπεραίωση τοκετού σε γυναίκες θετικές στον COVID-19, είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.

Έτσι και χθες, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων, θετικών στον ιό COVID-19, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Η 24χρονη γυναίκα βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από την Κυριακή 15 Μαρτίου παρουσίασε συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα), και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Η γυναίκα καθώς και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό. Συστήθηκε να μεταβεί στο «Αττικόν» για τον τοκετό.

Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου. Στην καισαρική τομή συμμετείχαν, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Καλανταρίδου, οι γυναικολόγοι κ. Χρέλιας και Παναγιωτόπουλος, η αναισθησιολόγος κ. Μπατιστάκη, η νεογνολόγος κ. Τριανταφυλλίδου και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Επίσης, υπήρχε προσωπικό από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου.

Η μητέρα και το νεογνό είναι σε άριστη κατάσταση. Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση. «Όλα πήγαν πολύ καλά. Η μητέρα και το αγοράκι είναι σε άριστη κατάσταση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια, διευθύντρια Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν», Σοφία Καλανταρίδου, για το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορωνοϊό.

Αναφέρει μάλιστα ότι επικοινώνησε μαζί της και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για την υγεία της μητέρας και του βρέφους και συνεχάρη το προσωπικό του Νοσοκομείου. «Είχαμε προετοιμαστεί σωστά, με πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος θετικού για κορωνοϊό, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τις οδηγίες της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου. Όλο το προσωπικό της Κλινικής ήταν ενήμερο και σωστά εκπαιδευμένο. Όλα πήγαν πολύ καλά. Η μητέρα και το αγοράκι είναι σε άριστη κατάσταση», δήλωσε η κ. Καλανταρίδου.

Πηγή: Pagenews.gr