Κορωνοϊός Πεκίνο: Νέα κρούσματα – Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια

0
52

Την κινητοποίηση των Αρχών έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στο Πεκίνο, με αποτέλεσμα οι δημοτική Αρχή της κινεζικής πρωτεύουσας να κλείσει εκ νέου όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η πόλη προχώρησε στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον εντοπισμό, σε διάστημα 5 ημερών, 106 νέων κρουσμάτων, ενώ ο νέος κορωνοϊός έμοιαζε να έχει πρακτικά εξαλειφθεί στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, η τεράστια μητρόπολη των 21 εκατομμυρίων κατοίκων προτρέπει τους κατοίκους του να αποφεύγουν τα «μη αναγκαία» ταξίδια εκτός της πόλης, ενώ απαγορεύει στους κατοίκους των πληγεισών συνοικιών να φεύγουν εκτός της κινεζικής πρωτεύουσας. «Κάθε άνθρωπος που πρέπει πραγματικά να φύγει από το Πεκίνο θα πρέπει να παράσχει ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ τις τελευταίες επτά ημέρες και βγήκε αρνητικός», επισήμανε ο Τσεν Μπέι, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της δημοτικής αρχής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι παρακολουθεί «πολύ στενά» την κατάσταση στο Πεκίνο και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον ειδικών τις επόμενες ημέρες. Η αναζωπύρωση αυτή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από το τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά. Έκτοτε τέσσερις άλλες αγορές στην κινεζική πρωτεύουσα έχουν κλείσει εντελώς ή εν μέρει και περίπου 30 γειτονικές συνοικίες έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Τα αυτηρά περιοριστικά μέτρα μετά τις νέες εστίες μόλυνσης

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Πεκίνο μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης κορωνοϊού, με τις Αρχές να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα. Αξιωματούχοι στην πόλη έκαναν λόγο για 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, Δευτέρα. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τον αριθμό των μολύνσεων στην πόλη κατά το τρέχον ξέσπασμα σε τουλάχιστον 106. Πρόκειται για τη σοβαρότερη αναζωπύρωση στην Κίνα από τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, όπως είναι φυσικό, αυξάνονται οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι τον Δεκέμβριο του 2019.

Αν και δεν έχει επιβληθεί lockdown παρόμοιο με αυτό στην Γουχάν, σε επίπεδο συνοικιών, οι Αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας έχουν περάσει σε κατάσταση παρόμοια με αυτή «καιρού πολέμου»: σε πολλές γειτονιές έχουν στηθεί σημεία ελέγχου που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, τα σχολεία έχουν κλείσει, στους δημότες συστήνεται σθεναρά να τηρούν αυστηρά τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση. Το ξέσπασμα ιχνηλατήθηκε στο τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά.

Τη Δευτέρα, ο δήμος του Πεκίνου χαρακτήρισε κι άλλες συνοικίες μεσαίου επιπέδου κινδύνου, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 22. Οι περιοχές μεσαίου κινδύνου προβλέπεται να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού, προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό τους.

Τη νύχτα, σε ορισμένα τμήματα της πόλης, όπως συνοικίες όπου υπάρχουν παλιά συμπλέγματα κατοικιών, τα λεγόμενα χουτόνγκ, στήθηκαν οδοφράγματα και φυλάκια. Σε όλους τους ανθρώπους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου απαγορεύεται πλέον να βγουν από την πόλη, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της επιτροπής υγείας του δήμου. Η λειτουργία των ταξί και άλλων υπηρεσιών μεταφοράς εκτός πρωτεύουσας ανεστάλησαν. Οι Αρχές σε πολλές περιοχές επιβάλλουν εξάλλου πλέον καραντίνα σε επισκέπτες από το Πεκίνο.

Επίσης, σε όλη τη χώρα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο ενημερώθηκε για 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, τα 8 από τα οποία αναφέρονται σε περιπτώσεις ταξιδιωτών που είχαν μολυνθεί προτού αφιχθούν από το εξωτερικό την ηπειρωτική Κίνα. Πέραν των 27 κρουσμάτων στο Πεκίνο και αυτού στη Σετσουάν, τέσσερα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν επίσης στη Χεμπέι. Επτά ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία μετά την ανάρρωσή τους. Ωστόσο 210 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι πέντε σε κρίσιμη κατάσταση, κατά το υπουργείο Υγείας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr