Κορωνοϊός Σουηδία: Πάνω από πέντε χιλιάδες τα θύματα της πανδημίας – Επιτέλους, παίρνουν μέτρα

0
45

Πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό στη Σουηδία, σύμφωνα με τον τελευταίο (τραγικό) απολογισμό των υγειονομικών Αρχών της χώρας της βόρειας Ευρώπης. Η Σουηδία, που θυμίζουμε ότι έχει πληθυσμό 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε 102 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 5.041, ενώ τα κρούσματα στη χώρα πια είναι 54.562 (+1.239).

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, η Σουηδία είναι σήμερα μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως, με 499,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους, πίσω από το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ προηγείται της Γαλλίας που μετρά 452,7 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Το ποσοστό της θνητότητας στη χώρα αυτή είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη γειτονική της Δανία και 11 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη Νορβηγία. Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, 2.322 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Σουηδία, αν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς (+5 σε 24 ώρες).

Η αποτυχημένη στρατηγική της Σουηδίας

Σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, που επέλεξαν μια στρατηγική ημι-lockdown, η Σουηδία υιοθέτησε μια ηπιότερη προσέγγιση εναντίον της πανδημίας και απέκλεισε να θέσει τον πληθυσμό της σε απομόνωση, εκτιμώντας πως τα δραστικά μέτρα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά για να δικαιολογήσουν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Άφησε ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια, ενώ μοναδικοί σημαντικοί περιορισμοί ήταν η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 50 ανθρώπων όπως και οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση κάλεσε τον κάθε πολίτη να «αναλάβει τις ευθύνες του» και να τηρεί τις υγειονομικές συστάσεις. Στις αρχές Ιουνίου, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, της Αρχής Δημόσιας Υγείας, παραδέχθηκε πως η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από το σκανδιναβικό βασίλειο θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί, συνεχίζοντας, όμως, να την υπερασπίζεται.

Την ίδια ώρα, ένας δήμος στο βόρειο τμήμα της χώρας άρχισε να κλείνει δημόσιες εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών χώρους άθλησης και βιβλιοθήκες, αφού κατέγραψε ανησυχητική, όπως χαρακτήρισε, διασπορά της COVID-19. Η μικρή κοινότητα Γκαλιβάρε, 1.000 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Στοκχόλμης, με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, προειδοποίησε στον ιστότοπό της ότι η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη.

«Από μία κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες, όπου ήμασταν κοντά σε μηδενικά κρούσματα, βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση», δήλωσε ο Στέφαν Νιέμινεν, ο επικεφαλής επικοινωνίας της ομάδας κρίσης του δήμου. Ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων στην Γκαλιβάρε χρειάστηκε να απουσιάσει από την εργασία του λόγω ασθένειας, σημείωσε, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει πως η μόλυνση έχει εξαπλωθεί περισσότερο από όσο καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η Γκαλιβάρε έχει καταγράψει 128 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Η επαρχία Νορμπότεν, όπου βρίσκεται το Γκαλιβάρε, ανακοίνωσε πως κατέγραψε 55 νέα κρούσματα και 4 θανάτους το διάστημα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης. Το Νορμπότεν, με πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκους, έχει καταγράψει 800 κρούσματα και 63 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr