Κορωνοϊός Τουρκία: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια με εντολή Ερντογάν

0
119

Κορωνοϊός Τουρκία: Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν πέντε ωρών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον κορωνοϊό στην Τουρκία. Τα τουρκικά σχολεία θα κλείσουν για μια εβδομάδα, με αφετηρία τις 16 Μαρτίου, ενώ τα πανεπιστήμια θα διακόψουν τη λειτουργία τους για τρεις εβδομάδες εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Επίσης ανακοίνωσε ότι όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη Απριλίου χωρίς φιλάθλους. Ο κ. Καλίν συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό στην Τουρκία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες. Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αν αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, απάντησε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα.

Στο μεταξύ, πολλοί δήμοι έλαβαν ήδη μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ο δήμος Κωνσταντινούπολης έκλεισε τα θέατρα του δήμου και την αίθουσα συναυλιών, ενώ ανέστειλε μέχρι το τέλος του μήνα τις εκδηλώσεις στα μουσεία του δήμου και τις επισκέψεις στα μουσεία. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν οι άδειες στον στρατό για το σαββατοκύριακο λόγω κορωνοϊού. Πολλοί πολίτες αποφεύγουν πλέον να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας και επιλέγουν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Λόγω αυτού η κίνηση στους δρόμους κυρίως της Κωνσταντινούπολης έχει αυξηθεί κατά 60%.

Εργασίες απολύμανσης άρχισαν σε δημόσια κτήρια και υπηρεσίες. Η αίθουσα συνεδριάσεων της τουρκικής Εθνοσύνελευσης και ο χώρος επισκεπτών απολυμάνθηκαν χθες τη νύχτα από ειδικά συνεργεία καθαρισμού. Επίσης απολυμαίνονται το μετρό και τα αστικά λεωφορεία. Ελλείψεις παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία και περιπτώσεις υπερτιμολόγησης σε βασικά υλικά απολύμανσης όπως κολόνιες, αντιβακτηριδιακές μάσκες και αντισηπτικά.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, που ρυθμίζει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική θρησκεία στην Τουρκία, απάντησε στο ερώτημα αν είναι επιτρεπτή η χρήση ουσιών όπως το οινόπνευμα που περιέχεται στην κολόνια και τα αντιβακτηριακά απολυμαντικά χεριών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Με σημερινή ανακοίνωση η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων απάντηση ότι «είναι επιτρεπτή χρήση αλκοολούχων ουσιών εφόσον πρόκειται για καθαρισμό». Ως γνωστόν, η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει αυστηρά στους πιστούς της τη χρήση αλκοόλ.

Πηγή: Pagenews.gr