Κορωνοϊός Τσιόδρας: «Πολύ κάτω του 0,5 ο δείκτης “RO” στην Ελλάδα»

0
60

Κορωνοϊός Τσιόδρας: Διπλά αισιόδοξος παρουσιάστηκε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής και υπέυθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκανε σήμερα ειδική αναφορά στις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από τις μελέτες για το εμβόλιο κατά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μελέτες αυτές, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, βρίσκονται στο προσκήνιο αυτήν την περίοδο με περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο να έχουν ξεκινήσει έρευνες.

«Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Γίνεται προσπάθεια για συνένωση της προσπάθειας όλων των ερευνητικών ομάδων. Μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να έχουμε ένα ικανό αριθμό δόσεων εμβολίων που θα καλύψουν όμως σε πρώτη προτεραιότητα τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το ασφαλέστερο εμβόλιο, ωστόσο παλεύουμε για το καλύτερο», δήλωσε σχετικά.

Η δεύτερη πηγή αισιοδοξίας

Εν τω μεταξύ, την αποκάλυψη ότι ο δείκτης «RO» στην Ελλάδα, κατά μεγάλη βεβαιότητα, είναι αρκετά κάτω του 0,5 έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης για την πανδημία.

«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5» δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε». «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» συνέχισε και εκτίμησε ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».

Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μετάδοσης, γνωστός και ως πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου, υπολογίζει σε πόσους ανθρώπους μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό ένα μολυσμένο άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε πως παρακολουθεί με αγωνία τον δείκτη R0 στη Γερμανία, η οποία έχει ξεκινήσει την έξοδο από το lockdown πριν από μερικές ημέρες και μετά την μερική άρση των μέτρων ο δείκτης σημείωσε άνοδο, αλλά διατηρείται κάτω του 1.

Το άσχημο σενάριο

Το «κακό και επικίνδυνο» σενάριο είναι να καταγραφεί σταδιακή άνοδος του δείκτη μετάδοσης (R0) και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες. «Αν δούμε τον δείκτη να ανεβαίνει σταδιακά, φυσικά και τα πρώτα μέτρα που θα επανέλθουν θα είναι τα μέτρα που αφορούν τις μαζικές συγκεντρώσεις ή το λιανεμπόριο», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας είπε κατά την τελευταία ενημέρωση.

Στην περίπτωση που ο δείκτης μετάδοσης κινείται ανοδικά μέχρι τις 18 με 20 Μαΐου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την πρώτη άρση μέτρων, οι ειδικοί πιθανότατα θα εισηγηθούν εκ νέου κλείσιμο καταστημάτων λιανεμπορίου. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας πως εάν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας δεν θα υπάρξουν επιδημικές εξάρσεις στη σχολική κοινότητα.

Τέλος, το πιο «μελανό» – αλλά και μακρινό κατά τους ειδικούς- σενάριο να σκαρφαλώσει ο δείκτης R0 πάνω από το 1 και να συνεχίσει να κινείται ανοδικά μεταφράζεται σε πλέγμα μέτρων εκ νέου.

Πηγή: Pagenews.gr