Κορωνοϊός βιζόν: Μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε σε εκτροφεία – Φόβοι για μετάδοση στον άνθρωπο

0
47

Ανησυχία στην Δανία για τον εντοπισμό κορωνοϊού που έχει μεταλλαχθεί σε εκτροφεία βιζόν. Φόβοι εκφράζονται για το γεγονός ότι ο  μεταλλαγμένος ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, και για τις συνέπειες που θα έχει η μετάλλαξη στην ανακάλυψη ενός ασφαλούς εμβολίου.  Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη νέα αυστηρά μέτρα για το βορειοανατολικό τμήμα της Δανίας, μετά τον εντοπισμό της μεταλλαγμένης εκδοχής του κοροναϊού σε βιζόν.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν σε δηλώσεις της ανέφερε ότι αυτή η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των ερευνών για πιθανό εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για την ώρα επτά επαρχίες της βόρειας Δανίας, όπου υπάρχουν τα περισσότερα εκτροφεία βιζόν (μινκ) έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία. H Φρέντρικσεν, θέλοντας να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού, δήλωσε: «Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας».

Στις επίμαχες περιοχές παραμένουν κλειστά σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, δημόσιες πισίνες, μουσεία ενώ για τους εργαζομένους συνίσταται τηλεργασία. Απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.

Φόβοι για κύμα μετάδοσης σε ανθρώπους

Τα τοπικά λοκντάουν στη βόρεια Δανία έρχονται αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θανατωθούν όλα τα βιζόν που εκτρέφονταν για τη γούνα τους στα πληττόμενα εκτροφεία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά δεκάδες περιστατικά ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με βιζόν και έχουν προσβληθεί από την νέα μορφή του κοροναϊού. Ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς από τον τομέα της υγείας, οι ασθενείς δεν έχουν εκδηλώσει πιο βαριά από τα ήδη γνωστά συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διατροφής Μόγκενς Γένσεν τουλάχιστον 207 αγροκτήματα έχουν πλέον πληγεί, ενώ τον περασμένο μήνα ήταν μόνο 41. Το θέμα όμως έχει πάρει και εκτεταμένες οικονομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς, η θανάτωση των σχεδόν 15 εκατομμυρίων βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 670 εκατομ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιούνιο οι υγειονομικές αρχές ζητούν την θανάτωση των μολυσμένων βιζόν, λόγω της αυξητικής τάσης στην εμφάνιση κρουσμάτων σε εκτροφεία.

Η Δανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο. Παράγει περίπου 17 εκατομμύρια γούνες βιζόν ετησίως και απασχολεί στον κλάδο περίπου 4.000 άτομα. Πέρυσι, η βιομηχανία βιζόν εκτοξεύτηκε στις εξαγωγές στα περίπου 800 εκατομ. δολάρια, ενώ η Ένωση Δανών Κτηνοτρόφων χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως «μαύρη μέρα για τη Δανία». Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αποζημιώσει τους εκτροφείς.

Καθησυχάζει ο ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιους Οργανισμός Υγείας καθησυχάζει λέγοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένους κινδύνους από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Δανία, ενώ ήδη είναι γνωστές πολλές άλλες μεταλλάξεις του Sars-Cov-2.

Σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, είναι γνωστές ήδη 170.000 γονιδιακές αλληλουχίες του ιού παγκοσμίως. Μάλιστα ειδική ομάδα επιστημόνων παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του ιού από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο ΠΟΥ τονίζει ωστόσο ειδικότερα για την περίπτωση της Δανίας ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στα εκτροφεία για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr