Κορωνοϊός Βρετανία: Νέα μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε στη χώρα

0
108

Άλλη μια μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αρχές, καθώς στην ίδια χώρα βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες και η πρώτη μετάλλαξη του ιού που δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων, πέρα από την αύξηση της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2.

O υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη νέα μετάλλαξη που εντόπισαν οι βρετανικές υγειονομικές Αρχές στη χώρα. «Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τον λόγο αυτό η Βρετανία θέτει περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (σ.σ. ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (σ.σ. πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ όποιος ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή θα πρέπει να μπουν «αμέσως σε καραντίνα».

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Νότια Αφρική, που είχε ενημερώσει επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την περασμένη εβδομάδα, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη «N501Y» ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων. Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», ενημέρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε συναγερμό η Ευρώπη

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που η αρχική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες, που έχει προκαλέσει αυτό το νέο στέλεχος του ιού, υπογράμμισε ότι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εξέλιξης μιας πανδημίας και δίνει τα εύσημα στη Βρετανία για τον εντοπισμό της μετάλλαξης.

Επίσης, τονίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο ΠΟΥ έχει συγκαλέσει για σήμερα, Τετάρτη μια συνάντηση των μελών του με θέμα τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της νέας, πιο μολυσματικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που έχει εμφανιστεί στη Βρετανία.

Μια εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε ότι η συνάντηση συγκαλείται για να βοηθήσει στην ανταλλαγή πληροφοριών. «Ο περιορισμός των ταξιδιωτικών μεταφορών για τη συγκράτηση της εξάπλωσης είναι συνετός έως ότου έχουμε καλύτερη πληροφόρηση», δήλωσε σε tweet του ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr