Κορωνοϊός υδροξυχλωροκίνη: Τι έδειξε νέα μελέτη για το φάρμακο

0
97

Στην ανακοίνωση πως «σταματούν να συμπεριλαμβάνουν νέα κρούσματα κορωνοϊού στο πρωτόκολλο χορήγησης υδροξυχλωροκίνης» προχώρησαν οι υπεύθυνοι της βρετανικής μελέτης Recovery. Ο λόγος; Η μη θετική αντίδραση του φαρμάκου στους ασθενείς με Sars-cov-2. Η Recovery, η πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα. Hταν μία από τις ελάχιστες που δεν είχε διακόψει τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης αφού δημοσιεύτηκε η αμφιλεγόμενη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η μελέτη αυτή, που στο μεταξύ αποσύρθηκε, έκανε λόγο όχι μόνο για την αναποτελεσματικότητα αλλά ενδεχομένως και για επιβλαβείς παρενέργειες στους ασθενείς από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Αφού αναλύθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει όφελος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς» από τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, σημειώνουν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους. «Αποφασίσαμε επομένως να σταματήσουμε να δεχόμαστε εθελοντές για το σκέλος της υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Recovery, με άμεση ισχύ», πρόσθεσαν. Όπως υπογραμμίζουν, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα «επειδή έχουν σημαντικές συνέπειες» για τη θεραπεία των ασθενών και τη δημόσια υγεία.

Η Recovery είναι μια ελεγχόμενη και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, μια μέθοδος που θεωρείται η πιο έγκυρη για να δοκιμάζονται τα φάρμακα. Διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περισσότερους από 11.000 ασθενείς που νοσηλεύονται σε 175 νοσοκομεία για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπειών για τη νόσο Covid-19. Οι δοκιμές για τις άλλες θεραπείες συνεχίζονται. Στο σκέλος της δοκιμής που αφορούσε την υδροξυχλωροκίνη συμμετείχαν 1.542 ασθενείς. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών και εκείνων που λάμβαναν την «κλασική» θεραπεία (συνολικά 3.132 άνθρωποι), ούτε στη θνησιμότητα ούτε στη διάρκεια της νοσηλείας.

«Είναι απογοητευτικό που αυτή η θεραπεία είναι αναποτελεσματική αλλά έτσι θα επικεντρωθούμε στην έρευνα πιο υποσχόμενων φαρμάκων», σχολίασε ο Πίτερ Χόρμπι, ο επικεφαλής της δοκιμής. Η υδροξυχλωροκίνη χορηγήθηκε μαζικά σε πολλές χώρες, ελλείψει αξιόπιστων πληροφοριών για την αποτελεσματικότητά της. Τα αποτελέσματα της Recovery όμως «θα αλλάξουν την ιατρική πρακτική σε όλον τον κόσμο» ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι οι ευρείες, τυχαιοποιημένες δοκιμές για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των θεραπειών, πρόσθεσε ο δεύτερος τη τάξει της μελέτης, Μάρτιν Λάντρεϊ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr