Κορωνοϊός ύπνος: Όταν κοιμόμαστε κινδυνεύουμε περισσότερο από τον ιό

0
102

Κορωνοϊός ύπνος: Ο γνωστός πνευμονολόγος, ειδικός στην μετάδοση των λοιμώξεων στο αναπνευστικό σύστημα και πρώην πρόεδρος του αμερικανικού Συμβουλίου Πνευμονολόγων – Φυματιολόγων, δρ. Μπρους Λ. Ντέιβιντσον, εξηγεί στο αμερικανικό δίκτυο CNN τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός εισβάλλει στο αναπνευστικό μας σύστημα μολύνοντας το σημαντικά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, ο συγκεκριμένος ιός πλήττει τα κύτταρα κάτω από τον λάρυγγα, περνώντας βαθιά στους αεραγωγούς των πνευμόνων, σε αντίθεση με τους απλούς ιούς της γρίπης που αρχίζουν προσβάλλοντας τη μύτη και τον λαιμό.

Ο κορωνοϊός φθάνει στα κύτταρα κάτω από το λάρυγγα μέσω ρινικών ρευστών εκκρίσεων της μύτης και του λαιμού οι οποίες αναρροφώνται και κατεβαίνουν προς την τραχεία.

Πως όμως αυτό συνδέεται με τον ύπνο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το φαινόμενο της αναρρόφησης που περιγράφηκε παραπάνω συμβαίνει  καθημερινά κατά τη διάρκεια του ύπνου σε τουλάχιστον στους μισούς από τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Επιπλέον, η συχνότητα του φαινομένου αυξάνεται κατακόρυφα σε διάστημα μιας εβδομάδας και αφορά σχεδόν όλους τους ανθρώπους.

Όσοι παίρνουν χάπια κατά της αϋπνίας, ή καταναλώνουν αλκοόλ πριν τον ύπνο κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να τους συμβεί το φαινόμενο της αναρρόφησης

Το φαινόμενο της αναρρόφησης τέτοιων εκκρίσεων είναι πολύ μεγαλύτερο σε ανθρώπους που παίρνουν χάπια κατά της αϋπνίας, συνηθίζουν να πίνουν αλκοόλ προτού κοιμηθούν ή παρουσιάζουν βλάβες στο αναπνευστικό τους σύστημα εξαιτίας του καπνίσματος. Ο δρ. Ντέιβιντσον επισημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει κολλήσει τον κορωνοϊό κινδυνεύει άμεσα με πνευμονία από την αναρρόφηση τέτοιων εκκρίσεων.

Επίσης το να προσβληθεί κανείς από τον ιό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ευαλωτότητας σε πνευμονικές λοιμώξεις, επισημαίνει ο ειδικός.  Αν κάποιος έχει ευαίσθητους πνεύμονες λόγω παλαιότερης λοίμωξης ή αν φέρει βλάβες εξαιτίας του καπνίσματος επί σειρά ετών, τότε ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Πηγή: Pagenews.gr