Κώστας Σκρέκας: Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων

0
114

Κώστας Σκρέκας: O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την ανακούφιση καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, για τον μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Συνολικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια. Όπως και τον Ιανουάριο η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια θα αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Κώστας Σκρέκας: Τι θα ισχύει για το Φεβρουάριο

  • Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ/MWh και οι κατανάλωση από 151-300 KWh με 110 ευρώ/MWh. Έτσι, η μέση ενίσχυση για τον Φεβρουάριο, διαμορφώνεται στα 39 ευρώ το μήνα έναντι 42 ευρώ τον Ιανουάριο.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ/ MWh για τις πρώτες 300 KWh από 180 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, ενώ δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη κατηγορία το κριτήριο της πρώτης κατοικίας.
  • Με 170 ευρώ/MWh θα επιδοτηθούν και οι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, ανεξαρτήτου ορίου κατανάλωσης.
  • Για αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά κ.τλ. τιμολόγια προβλέπεται ότι για όσους έχουν κυμαινόμενα επιτόκια θα λάβουν 150 ευρώ ανά MV. Ισχύει και η αναστολή ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις στη μέση τάση.

Κώστας Σκρέκας: Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

  • Για το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά θα δοθούν 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλα τα νοικοκυριά.
    Ταυτόχρονα Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δίνει 20 ευρώ έκπτωση για όλους τους πελάτες της. Θα ζητηθεί να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι πάροχοι.
  • Στο φυσικό αέριο σε επιχειρήσεις δίνεται επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
  • Το συνολικό ποσό φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων και το υπερπλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ.

Στα επίπεδα του προηγούμενο μήνα αναμένεται να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις για τα εμπορικά τιμολόγια, όπως και οι ενισχύσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου που διαμορφώνονται στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την οικιακή κατανάλωση.

Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις οποίες προχωρά το ΥΠΕΝ και ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματοις «Εξοικονομώ» μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr