Κώστας Σκρέκας: Συναντήθηκε με τον Τζέφρι Πάιατ – Τι συζήτησαν

0
48

Με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου με τη συζήτησή τους να περιστρέφεται γύρω από θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία των δύο χωρών, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πιο αναλυτικά, οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας και οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις που είναι υπό κατασκευή, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχαν το πρωί της χθεσινής ημέρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Αμερικανό πρέσβη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση τέθηκαν προς συζήτηση τα σημαντικά έργα που, είτε ολοκληρώνονται, είτε έχουν δρομολογηθεί, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου IGB και Νέας Μεσημβρίας – Γευγελής, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τα σχέδια διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις όμορες βαλκανικές χώρες. «Πρόκειται», όπως τόνισε το ΥΠΕΝ, «για επενδύσεις που καταδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που συνάδει με την ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ».

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην ενέργεια αποτελεί εχέγγυο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Αναφέρθηκε παράλληλα, στην υψηλή ανάπτυξη που έχουν σημειώσει τα τελευταία έτη οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γεγονός που διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.

Μάλιστα, καλωσόρισε το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζοντας ότι ενισχύουν τη διεθνή επενδυτική εικόνα της χώρας μας και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από τη μεριά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια για τον ανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και προσέθεσε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και των φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr