Κώστας Σκρέκας: Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για το Ταμείο Ανάκαμψης – Όλα όσα συζήτησαν

0
31

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι επιφορτισμένα με την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων τα οποία θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου διαστήματος, μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε όλες τις επιμέρους προτάσεις σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου για τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο, συμμετείχαν επίσης κυβερνητικά στελέχη από την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή που έχει αναλάβει τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα.

Στη διαδικτυακή συνάντηση συζητήθηκαν η στρατηγική και οι στόχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που είναι σε επεξεργασία για υποβολή. Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ενέργειας, τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Παράλληλα, έγινε ανάλυση των επιμέρους τεχνικών λεπτομερειών και χρονοδιαγραμμάτων των προτάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από τη μεριά τους, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους στόχους που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξουν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, εντός του επόμενου διαστήματος, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε όλες τις επιμέρους προτάσεις σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τελικά θα υποβληθούν με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται, για το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι σε σχετικές δηλώσεις προέβη προσφάτως και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στην ερώτηση πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μια τέτοια δυνατότητα εμφανίζεται μόνο μία φορά ανά γενιά. Εξέφρασε επίσης, την αποφασιστικότητά του για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στη ψηφιοποίηση, την αύξηση των επενδύσεων και τη στροφή στις πράσινες μορφές ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει απολογνιτοποίηση ως το 2028.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr