Κούγιας για Γεωργούλη: Μου κάνει εντύπωση η καθυστέρηση των τριών ετών

0
64

Σχετικά με την καταγγελία της 38χρονης δικηγόρου σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη στις Βρυξέλλες σχολίασε ο κ. Κούγιας: «Αυτή την στιγμή έχουμε μόνο την άσκηση μίας ποινικής δίωξης που είναι η αρχή της διερεύνησης, δικαστικά πλέον, μίας καταγγελίας».

Ο Αλέξης Κούγιας για την Δικαιοσύνη και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο ποινικολόγος αρχικά σχολίασε αν θα πρέπει να αλλάξει κάτι στο χώρο της Δικαιοσύνης: «Η Δικαιοσύνη νοσεί εδώ και πολλά χρόνια. Η κομματικοποίηση στην δικαιοσύνη ήταν μία τραγική εξέλιξη, φτάσαμε στο σημείο πολλές φορές να μην αξιολογείται η επάρκεια του δικαστή ή η εντιμότητα του. Αυτό πρέπει να αλλαχθεί, γιατί χωρίς το αίσθημα του πολίτη προς την Δικαιοσύνη δεν υπάρχει Δημοκρατία. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι συνήθως μία κομματική επιλογή».

Τι θα πρέπει να αλλάξει στην ηγεσία της επιλογής του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου Επικράτειας

Σε αυτή την ερώτηση ο κ. Κούγιας πρότεινε: «Η μία λύση θα ήταν η επιλογή να γινόταν μεταξύ των δικαστών, αλλά αυτό θα ήταν ακόμα χειρότερο, γιατί όπως σε όλες τις ενώσεις, οι ενώσεις των δικαστών είναι σωματεία κι εκεί υπάρχουν και πάλι οι αντιπάθειες και υπάρχουν και προβλήματα δικαστών εναντίον άλλων δικαστών».

Σχετικά με τις επιβαλλόμενες ποινές σχολίασε ο ποινικολόγος: «Έχουμε μία ακραία αυστηροποίηση των ποινών, επί Νέας Δημοκρατίας έγινε μία ανατροπή στον Ποινικό Κώδικα. Όμως, τολμώ να πω ότι αυτή η αλλαγή έγινε αντικείμενο κομματική εκμετάλλευσης. Η αλλαγή ήταν εξαιρετική, όσον αφορά στην προσαρμογή και του Ποινικού κώδικά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Η Επιτροπή επεξεργάστηκε αυτούς του κώδικες και ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση ότι τους έφερε εσπευσμένα και δεν πέρασαν από την διαδικασία της δοκιμασίας. Τότε αμέσως μετά τις εκλογές ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, είχε κάποια αντανακλαστικά περίεργα».

Για την Υπόθεση Γεωργούλη

Σχετικά με την καταγγελία της 38χρονης δικηγόρου σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη στις Βρυξέλλες σχολίασε ο κ. Κούγιας: «Αυτή την στιγμή έχουμε μόνο την άσκηση μίας ποινικής δίωξης που είναι η αρχή της διερεύνησης, δικαστικά πλέον, μίας καταγγελίας».

«Μου κάνει εντύπωση η καθυστέρηση των τριών ετών»

Και συμπλήρωσε σχετικά με την υπόθεση: «Εδώ βλέπω πραγματικά μία περίεργη ιστορία. Στην Ευρώπη για την εξιχνίαση των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας υπάρχει μία ταχύτατη διαδικασία. Έχουμε μία δικηγόρο που γνωρίζει τα όρια του αυτόφωρου, δεν κάνει καταγγελία εντός του 48ωρου για το αυτόφωρο. Το δεύτερο είναι ακόμη κι εκτός του 48ωρου, αν γίνει καταγγελία για βιασμό, αμέσως πηγαίνει το θύμα στον ιατροδικαστή κι εφαρμόζεται η διαδικασία του εντάλματος συλλήψεως, ούτε αυτό είχαμε εδώ. Μου κάνει εντύπωση η καθυστέρηση των τριών ετών».

Επίσης ο ποινικολόγος τόνισε: «Εδώ το ζητούμενο είναι αν είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Γεωργούλης, ότι τώρα το πληροφορήθηκε. Κι εδώ υπάρχει μία άλλη έλλειψη, υποχρεωτικά πριν ασκηθεί ποινική δίωξη πρέπει να κληθεί ο φερόμενος δράστης να δώσει εξηγήσεις. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ακυρότητα στην διαδικασία».

«Μπορεί να ζητήσει ο Γεωργούλης να εκτίσει την ποινή στην Ελλάδα

Σε ερώτηση αν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα ο Αλέξης Γεωργούλης ο Αλέξης Κούγιας εξήγησε: «Υπάρχει το άρθρο 8 στον Κώδικα που λέει ότι για τον Έλληνα πολίτη υπάρχει μία δυσμενέστατη πρόβλεψη νομική. Μπορεί αν δικαστεί και στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Αυτό που μπορεί να ζητήσει ο κ. Γεωργούλης είναι να εκτίσει την ποινή στην Ελλάδα».

Και πρόσθεσε ο Αλέξης Κόυγιας: «Για εμένα η ανάρτηση της καταγγέλλουσας είναι μία αρνητική συμπεριφορά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr