Κρούσματα ΑΧΕΠΑ: Δέκα κρούσματα στο προσωπικό του νοσοκομείου

0
10

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, ειδικά στα νοσοκομεία αναφοράς. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, την Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, εντοπίστηκαν 10 κρούσματα του ιού σε διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι υγειονομικοί είναι προφανώς ανήσυχοι μετά από αυτή την εξέλιξη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δειγματοληψία μεγάλου αριθμού εργαζομένων για να δουν αν νοσούν από την Covid-19.

«Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Ο αριθμός 10 είναι πολύ μετριοπαθής», δήλωσε στο thestival.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός. Ο κ. Γιαννακός τόνισε ότι η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει να ζητά τη διενέργεια περισσοτέρων τεστ, κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει, παρά τις επίμονες συστάσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε ακόμη να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους των νοσοκομείων και «όχι μόνο μια μάσκα ανά 8 ώρες, αλλά να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες».

Υπογράμμισε ακόμη, την ανάγκη να τίθενται σε 7ημερη καραντίνα όσοι εργαζόμενοι αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ για κορωνοϊό, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, δεν εφαρμόζεται.

«Το πιθανότερο είναι τα θετικά κρούσματα να έχουν έρθει στο νοσοκομείο απ’ έξω και η διασπορά να μη σχετίζεται με το νοσοκομείο», εκτίμησε επίσης μιλώντας στο thestival.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός, ο οποίος τόνισε ότι «ο ιός στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί, αφού οι χώροι εργασίας είναι στενοί και μικροί και δεν είναι εφικτό οι εργαζόμενοι να τηρούν τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους».

Να θυμίσουμε ότι υπάρχει καταγγελία και από τους εργαζόμενους στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Αθήνας μετά από κρούσμα κορωνοϊού σε γιατρό της Παιδιατρικής Κλινικής. Το σωματείο εργαζόμενων αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Η άμεση λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευομένων στην κλινική και συνολικά στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Παρά την πρόσφατη εμπειρία από αντίστοιχα περιστατικά σε κλινικές του νοσοκομείου αλλά και πανελλαδικά αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Παιδιατρικής κλινικής, ΔΕΝ έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα:

  • δεν έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που αποτελούν «στενές επαφές» της θετικής συναδέλφισσας
  • δεν έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία της κλινικής, ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση και να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων και νοσηλευομένων.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  1. να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές του θετικού ασθενή
  2. να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής. Να γίνει πλήρης απολύμανση και να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος εργαζομένων και ασθενών
  3. να εξασφαλισθεί κατάλληλος χώρος για την παραμονή, όσων εργαζομένων σε καραντίνα το επιθυμούν, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο μέλη της οικογένειας τους
  4. να γίνει προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων και προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr