Κτηματολόγιο: Παράταση στις δηλώσεις ακινήτων – Παγώνουν τα πρόστιμα

0
13

Νέα δεδομένα για το Κτηματολόγιο, το οποίο φαίνεται πως παγώνει τα πρόστιμα για τουλάχιστον έξι μήνες δίνοντας έτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων τη δυνατότητα να δηλώσουν και να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, εφόσον αυτό δεν το έχουν κάνει ακόμα. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος διερευνάται η νομοθέτηση της δυνατότητας επανάκτησης της κυριότητας του ακινήτου – ακόμη και μετά τη λήξη των πρώτων εγγραφών – με την προσκόμιση συμβολαίων κι άλλων εγγράφων, καθώς μέχρι σήμερα ένας ιδιοκτήτης μπορεί (μετά τη λήξη της προθεσμίας) μόνο να αποζημιωθεί γι’ αυτό και όχι να το διεκδικήσει.

Τι σημαίνει όμως πάγωμα των προστίμων;

Στην πράξη πρόκειται για μια εξάμηνη άτυπη παράταση στη συλλογή δηλώσεων. Έτσι οι πολίτες και το Δημόσιο θα έχουν στη διάθεσή τους, τουλάχιστον, μισό έτος για να δηλώσουν ψηφιακά την ακίνητη περιουσία τους. Πρόκειται για αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) να δοθεί προθεσμία έως το τέλος του 2021 δικαστικής διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία, το οποίο βλέπουν θετικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος εξαιτίας (και) των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα -και στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση- οι ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές της χώρας έχουν περιθώριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να διεκδικήσουν 299.174 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο. Να καταθέσουν δηλαδή στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγραφών προκειμένου η περιουσία τους σωθεί και να μην περάσει στο Δημόσιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, από την 31η Δεκεμβρίου 2020 χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιστρέψει. Διευκρινίζεται πως για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και για τα νέα (από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr