Κυκλώνας Χάνα Τέξας: Ετοιμάζεται για την έλευση του πρώτου τυφώνα για το 2020 [vid]

0
29

Το Τέξας ετοιμάζεται για την έλευση του κυκλώνα Χάνα, του πρώτου της περιόδου των κυκλώνων για το 2020 στον Ατλαντικό Ωκεανό, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες, όπως προειδοποίησαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στο τελευταίο δελτίο του, ο κυκλώνας πλησιάζει την νότια ακτή του Τέξας, εκδίδοντας προειδοποίηση για πλημμύρες. Για αυτό, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες καλούν τους πολίτες που βρίσκονται στην τροχιά του κυκλώνα «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν και να παρακολουθούν ενδεχόμενες εντολές εκκένωσης και άλλες συστάσεις των τοπικών αρχών».

Ο κυκλώνας βρισκόταν περίπου 70 μίλια (115 χλμ) νοτιοανατολικά της παράκτιας πόλης Κόρπους Κρίστι στο Τέξας, κόμβου της πετρελαϊκής βιομηχανίας της πολιτείας, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 80 μιλίων την ώρα. Αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις σε διάφορα μέρη του νότιου Τέξας και του βορειοανατολικού Μεξικού, ανακοίνωσε το NHC προσθέτοντας ότι οι βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες.

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο τυφώνας Ντάγκλας που έφθασε την Παρασκευή 24 Ιουλίου την κατηγορία 4 της κλίμακας Σαφίρ – Σίμπσον αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσει πλησιάζοντας το αμερικανικό αρχιπέλαγος της Χαβάης. Η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA) είχε ανακοινώσει τον Μάιο ότι η περίοδος των κυκλώνων θα είναι πιθανόν «πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα» στον Ατλαντικό με μια πρόβλεψη τριών έως έξι κυκλώνων κατηγορίας 3 ή περισσότερο.

Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας και στον Βόρειο Ατλαντικό, ονομάζεται στη Μετεωρολογία ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως «μάτι του κυκλώνα». Το όνομα υπογραμμίζει την προέλευσή τους, από την τροπική ζώνη, και την κυκλωνική φύση τους.

Ο κυκλώνας δημιουργείται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, διαλύονται. Επίσης, παράγονται βαριές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδροί άνεμοι ενώ αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr