Κύπρος «χρυσά» διαβατήρια: Δεν παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής που εμπλέκεται στο σκάνδαλο

0
58

Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Κύπρο, μετά την αποκάλυψη του Al Jazeera που δείχνει αξιωματούχους να «παζαρεύουν» την κυπριακή και ευρωπαϊκή ιθαγένεια με «επενδυτές» που έχουν μπλεξίματα με τον νόμο. Στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα εμφανίζονται ένας βουλευτής του ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος της Βουλής να συναλάσσονται με «μεσάζοντες» Κινέζου «επενδυτή» που είναι καταζητούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα και από τη θέση του στο κόμμα, ενώ ξεκίνησε από τη βουλή και διαδικασία να ακυρωθεί ο νόμος των «χρυσών» διαβατηρίων. Ωστόσο η πολιτική κρίση καλά κρατεί, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής αρνείται να παραιτηθεί.

Οι βουλευτές απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, η οποία μελετά θέματα δεοντολογίας των βουλευτών, εκδήλωσε την πρώτη αντίδραση στην άρνηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υποβάλει την παραίτηση του. Οι βουλευτές αρνήθηκαν να παραστούν στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Θεσμών, Γιώργος Περδίκης, «δεν πρόκειται να συνεδριάσουμε εκτός και αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος από το βίντεο του Al Jazeera φαίνεται να εμπλέκεται σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».

Ο Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δημήτρης Συλλούρης προεδρεύει της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες, όταν λέει ότι σταματά το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (Χρυσών διαβατηρίων), αλλά θα συνεχιστεί η εξέταση άλλων χιλίων υποθέσεων. Ο βουλευτής των Οικολόγων προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για άμεσο τερματισμό του προγράμματος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί δαιμόνων, προς τους δημοσιογράφους και τον κάλεσε να απολογηθεί.

Την ίδια ώρα ο κ. Συλλούρης δεν θα φέρει ένσταση σε αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, την οποία δίνει στη δημοσιότητα.

«Σας γράφω σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων και δεδομένου ότι με την αρχική μου δήλωση είχα αναφέρει τη φύση της εμπλοκής μου εις το σχετικό video και επίσης με μετέπειτα δήλωση μου ανέφερα ότι δεν θα παραιτηθώ από την θέση του Προέδρου της Βουλής», αναφέρεται στην επιστολή.

Δεδομένης, συνεχίζει η επιστολή του κ. Συλλούρη, «της χθεσινής σας δήλωσης ότι έχετε αποφασίσει να διαταχθεί έρευνα σε σχέση με το όλο θέμα, σας ενημερώνω ότι αν το κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτηση άρσης της Βουλευτικής μου ασυλίας δια να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες δεν πρόκειται να υποβάλω ένσταση».

Όλα τα κόμματα ζητούν από τον κ. Συλλούρη να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του ώστε να πάψει να καλύπτεται από ασυλία και να ανακριθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο την άρση της ασυλίας του κ. Συλλούρη και αφού εξεταστεί το αίτημα να ληφθεί απόφαση. Μια τέτοια διαδικασία ίσως να απαιτήσει χρόνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr