Κύπρος κορωνοϊός σήμερα: Μόλις δύο τα κρούσματα – 939 συνολικά

0
71

Κύπρος κορωνοϊός σήμερα: Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κυπριακού Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2.214 εργαστηριακών διαγνώσεων, σήμερα εντοπίστηκαν μόλις δύο κρούσματα κορωνοϊού. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν από σύνολο 125 εργαστηριακών διαγνώσεων από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 10000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, διεκπεραιώθηκαν 652 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 20000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, είχαμε αποτελέσματα για 390 δείγματα,
  • Από το πρόγραμμα ελέγχου 20000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 122 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ολοκληρώθηκε η ανάλυση για 62 δείγματα,
  • Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, είχαμε αποτελέσματα για 285 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, ολοκληρώθηκαν 334 εργαστηριακές εξετάσεις, και
  • Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 244 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 939.

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται, πως τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα επαναλειτουργήσουν σε δύο φάσεις, αλλά όχι για όλους τους προορισμούς. Συγκεκριμένα, από τις 9 ως τις 19 Ιουνίου, θα επιτρέπονται οι αφίξεις από Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία, Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία. Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα. Το τεστ πρέπει αν έχει γίνει τουλάχιστον 72 ώρες πριν την άφιξη στη Κύπρο.

Στη δεύτερη φάση που αρχίζει στις 20 Ιουνίου οι χώρες από τις οποίες θα επιτρέπονται οι αφίξεις θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στην Α κατηγορία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία. Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες θα γίνονται ελεύθερα χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου.

Στη Β κατηγορία περιλαμβάνονται, η Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία. Από αυτές τις χώρες θα απαιτείται πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου. Από τα μέτρα δεν εξαιρούνται ούτε οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο θα μπορούν να εξετάζονται μετά την άφιξη τους στη Κύπρο και θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό θα μπαίνουν σε καραντίνα. Το κόστος των εργαστηριακών ελέγχων και της καραντίνας θα επιβαρύνει τους επιβάτες.

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κύπρο, μόνο για επιβάτες που είναι Κύπριοι υπήκοοι και για όσους έχουν ειδική άδεια. Θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου. Εναλλακτικά ο έλεγχος θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άφιξη στην Κύπρο, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μπαίνουν σε καραντίνα σε χώρο που θα δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: Pagenews.gr