Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας: Τα είπαν πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού

0
99

Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας: Πριν από λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσημα την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μέτρα γίνονται ακόμα πιο αυστηρά προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς και την αντιπολίτευση.

Μάλιστα, πριν ο πρωθυπουργός μιλήσει στον Ελληνικό λαό είχε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από την Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια του έκανε και κάποιες προτάσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ζήτησε ενημέρωση τα αποθέματα προληπτικού υλικού προφύλαξης για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ.

 Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το υπουργείο Υγείας οφείλει να βελτιώσει τα αντανακλαστικά του και να προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

  • Ενίσχυση τώρα των μέτρων ατομικής προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ. Οι νέες προμήθειες σε μέσα ατομικής προστασίας και υγειονομικό υλικό να προωθηθούν άμεσα και με ορθολογικό τρόπο στις δομές του ΕΣΥ.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας στελέχωσης του ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία. Οι 2.000 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα, αξιοποιώντας το διαφανές και ευέλικτο σύστημα προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Υπάρχουν ήδη έτοιμες λίστες υποψηφίων ανά ειδικότητα και ανά υγειονομική περιφέρεια.
  • Αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με την τοποθέτηση επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα.
  • Αξιοποίηση δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία). Πλήρης αξιοποίηση της χωρητικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με λειτουργική ενσωμάτωση όλων των περιφερειακών δομών του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν και τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας.
  • Μακροχρόνιος σχεδιασμός προσλήψεων με άμεση προκήρυξη 4.000 θέσεων μέσα στο 2020. Μόνιμες προσλήψεις που θα λειτουργήσουν και ως κίνητρο για όσους κληθούν να ενισχύσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το ΕΣΥ.

Καταλήγοντας ο κ. Ξανθός υποστηρίζει ότι «ο ρόλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει βάλει στην άκρη, ελπίζουμε οριστικά, τα όποια σχέδια ιδιωτικοποίησής του. Η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να είναι την επόμενη μέρα της πανδημίας, πραγματική παρακαταθήκη για την κοινωνία».

Πηγή: Pagenews.gr