Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 15 Ιουνίου οι πτήσεις προς Θεσσαλονίκη

0
96

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι κατ’ εξαίρεση θα επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη νωρίτερα από την 1η Ιουλίου, όπως ισχύει για όλη την Ελλάδα πλην της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το GRTimes.gr, h απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με την ημερομηνία να συμπίπτει με το προγραμματισμένο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. «Έκανα δεκτό το αίτημά του περιφερειάρχη κατ’ εξαίρεση να αρχίσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό στις 15 Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ θα ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα.

«Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μία επιπλέον ώθηση στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσει να λειτουργήσει η τουριστική της αγορά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι την ίδια ημερομηνία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν και τα σύνορα με τα Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εστίαση σύντομα θα ξαναβρεί τον ρυθμό της, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να βρει η χώρα τους αναπτυξιακούς της βηματισμούς.

Συνέντευξη στη Bild για το άνοιγμα μετά την πανδημία

Συνέντευξη στη γνωστή γερμανική εφημερίδα Bild έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. O πρωθυπουργός μίλησε για το πως η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στο σταδιακό άνοιγμα της χώρας στους τουρίστες από το εξωτερικό.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος της συνέντευξης επικεντρώνεται στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, στο σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν και στις αντιδράσεις που συγκεντρώνει ενόψει και της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους Λιάνα Σπυροπούλου και Paul Ronzheimer, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα διακρίνεται, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα, για την υψηλή αξιοπιστία: «αποτελούμε θετικό παράδειγμα και αυτό δημιουργεί στον κόσμο αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης στη δυνατότητα του κράτους να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά» σημειώνει.

«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σ’ αυτές με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα και, βεβαίως, οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τα νησιά και από τις 15 Ιουνίου εάν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα» πρόσθεσε.

Δειγματοληπτικά τεστ

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι στο επόμενο στάδιο δεν θα εξετάζονται υποχρεωτικά όλοι οι αφιχθέντες στη χώρα μας, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ώστε να προληφθεί τυχόν έξαρση της επιδημίας. Τα τεστ, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, θα συνοδεύονται από την αξιοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πολύτιμες υγειονομικές πληροφορίες στους ταξιδιώτες, αλλά και από την ενίσχυση των εξεταστικών δυνατοτήτων στα νησιά.

«Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε μία εφαρμογή (application) που θα τους παρέχει βασικές πληροφορίες και οδηγίες και θα μαθαίνουν που βρίσκεται η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα. Επίσης, θα φροντίσουμε να υπάρχουν επαρκή τεστ σε όλα τα νησιά, ακόμη και στα μικρά, σε περίπτωση που θα χρειαστεί κάποιος να υποβληθεί σε τεστ. Θα υπάρχει η δυνατότητα, αν συμβεί οτιδήποτε, να διακομιστεί κάποιος σε ένα από τα βασικά νοσοκομεία της Αθήνας. Συνεπώς, μελετάμε προσεκτικά την κατάσταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα οργανώσουμε τις υπηρεσίες υγείας κατά τρόπο ώστε να αισθάνονται ασφαλείς τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Pagenews.gr