Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέες εκπτώσεις στο φυσικό αέριο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

0
55

Μητσοτάκης: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο

Νέες εκπτώσεις στο φυσικό αέριο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο 3μηνο του 2022. Μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατομμύρια ευρώ και τη δημιουργία γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών.

«Η έξοδος από τα lockdowns της πανδημίας δημιούργησε  αυξημένη ζήτηση, ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Ενώ για αυτούς -αλλά όχι μόνο για αυτούς- τους λόγους ακρίβυνε και η ενέργεια, ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα την αξία της παραγωγής, της μεταφοράς και, τελικά, των αγαθών. Η γενεσιουργός αιτία των αυξήσεων στην Ελλάδα, είναι οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.  Γι’ αυτό από πολύ νωρίς, από τη ΔΕΘ ήδη, προχωρήσαμε σε σειρά μέτρων. Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά αυξήθηκε δύο φορές από τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώσαμε την ίδρυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Από τα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε 18 ευρώ τον Οκτώβριο και σε 39 ευρώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκε από τα 84 εκατ. ευρώ στα 174 εκατ. ευρώ. Τον φετινό χειμώνα, οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατομμύριο, αυξημένοι κατά 300.000 συγκριτικά με την περίοδο 2020-2021. Από το 2020 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι και καταναλωτές φυσικού αερίου.

Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αναστείλαμε τις χρεώσεις των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα τέλη χρήσης θα εξοφληθούν σταδιακά από την άνοιξη του επόμενου έτους, όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση ύψους 15% στους προμηθευτές της, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μειώσουν αντίστοιχα τα τιμολόγια στους καταναλωτές. Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της  έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο 3μηνο του 2022. Μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρόσθετη ενίσχυση

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει σε  ένα πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και γενικότερα των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Θα δοθεί μια πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, που καλύπτει 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Θα δοθεί, επίσης, ένα πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε άτομα με αναπηρία που καλύπτει 173.000 αναπήρους συνανθρώπους μας. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο θα υπάρξει μία διπλή καταβολή σε σχέση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μην ξεχνάτε ότι μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καλύπτονται 250.000 νοικοκυριά ή 400.000 συμπολίτες μας που είναι σε οικονομική αδυναμία, όπως μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ. Όλα αυτά αθροιζόμενα είναι πιστεύω μία κάποια ανακούφιση για αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες όσο το επιτρέπει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο προϋπολογισμός. Έχουμε, συνεπώς, στραμμένη την προσοχή μας σε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο, κινούμενοι όμως πάντα με βάση τις αντοχές της οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr