Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ δεν ήταν καλύτερες οι σχέσεις με το Ισραήλ

0
92

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Οι σχέσεις με το Ισραήλ ποτέ δεν ήταν καλύτερες δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 8ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, η πρώτη που διεξάγεται με τον κ. Μπένετ ως επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πιο ισχυρές από ποτέ, και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη δική σας πρωτοβουλία και ηγετική ικανότητα και το αντιλαμβανόμαστε αυτό και το εκτιμάμε. Σε μια περίοδο όπου οι δυνάμεις καταστροφής προσπαθούν να γίνουν ακόμα πιο καταστροφικές, είναι ακόμη πιο σημαντικό εμείς, οι θετικές δυνάμεις, να εργαζόμαστε μαζί διασφαλίζοντας την ευημερία, την άμυνα, την οικονομία της Ανατολικής Μεσογείου. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας πάνε πέραν των κοινών συμφερόντων. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και κάποτε και κοινά προβλήματα και προσβλέπω πάρα πολύ στην τριμερή Σύνοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ στενές και συνεχίζουν να ενισχύονται προς όφελος των δύο λαών. Σύμφωνα με την κυπριακή Προεδρία, ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στις αξίες της ειρήνης και της σταθερότητας, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Κατά τις συνομιλίες εξετάστηκαν, επίσης, τρόποι περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όπως για την κατάσβεση πυρκαγιών και την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή.

Εκτενής αναφορά έγινε, επίσης, στην Κλιματική Αλλαγή κατά την οποία συζητήθηκε η πρωτοβουλία του Ν. Αναστασιάδη για αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και των περιφερειακών συνεργασιών που διαμορφώνονται στον τομέα αυτό και στη βάση της πρωτοβουλίας.

Εξετάστηκαν ακόμη, ζητήματα που άπτονται του τομέα της ενέργειας και υπογραμμίστηκε η τεράστια σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσα από έργα όπως ο Eurasia interconnector, καθώς και η συμβολή της κατασκευής του αγωγού EastMed στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ δεν ήταν καλύτερες οι σχέσεις με το Ισραήλ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ δεν ήταν καλύτερες οι σχέσεις με το Ισραήλ

Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παρακάθησαν οι υπουργοί Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθως, υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της επιστημονικής συνεργασίας. Από κυπριακής πλευράς το μνημόνιο υπέγραψε ο κ. Κόκκινος και από πλευράς Ισραήλ η υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Orit Farkash-Hacohen. Μεταξύ άλλων, το μνημόνιο προνοεί συνεργασία στην προώθηση ερευνητικών ανταλλαγών σε επιστημονικούς τομείς με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και περιλαμβάνει δράσεις όπως, η στήριξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων από επιστήμονες των δύο χωρών, η από κοινού διεξαγωγή σεμιναρίων, επιστημονικών συμποσίων και άλλων συναφών συναντήσεων, καθώς και άλλες δραστηριότητες συνεργασίας.

Αρχικά, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είπε: «Φίλε μου Νίκο, φίλε μου Κυριάκο, καλωσήρθατε στην Ιερουσαλήμ. Οι χώρες μας έχουν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, με βαθιά ιστορία κλαι πλούσια κληρονομκιά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μοιραζόμαστε κοινές αξίεςγια την ευημερία, την ασφάλεια και την ελευθερία. Αναγνωρίζουμε τις απειλές στην περιοχή και τις προκλήσεις, ανησυχούμε για την ασφάλεια. Ενισχύουμε διαρκώς τις σχέσεις με τους φίλους μας σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με τον East Med, συνεργαζόμαστε στο θέμα του Covid και της κλιματικής αλλαγής. Δεν είστε μόνο σύμμαχοι, είστε πραγματικοί φίλοι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο, με αφορμή και τη λειτουργία του κέντρου στην Καλαμάτα. Θα συζητήσουμε για την Covid, μάθαμε πολλά από το Ισραήλ και το πιο σημαντικό μήνυμα που λάβαμε, ήταν πως πρέπει να συνεχίσουμε επιθετικά τον εμβολιασμό. Θα μιλήσουμε για πεδία κοινής συνεργασίας, για τα συμπεράσματα της COP26 και τα ενεργειακά. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζυτήσουμε για περιφερειακές προκλήσεις και ατυχή γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Κύπρο τους προηγούμενους μήνες και τις προκλήσεις με τα Βαρώσια. Επίσης, θα μιλήσουμε για τις προσπαθειες οικονομικής ανάκαμψης μετά την Covid. Ανυπομονούμε για ουσιαστικές συζητήσεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr