Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ

0
13

Τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Νταν Μπρουλέτ (Dan Brouillette), υποδέχτηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συζήτηση των δύο πολιτικών πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι επενδύσεις.

Άλλωστε υπενθυμίζεται ότι η ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Ουάσινγκτον αποτελεί, τον έναν από τους έξι τομείς προτεραιότητας του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας ενισχύεται διαρκώς και, πέραν της διμερούς διάστασης, λαμβάνει και περιφερειακές προεκτάσεις, με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαρκή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.  Μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για τη συνέχιση και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ, συμμετείχαν o αναπληρωτής γραμματέας του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Ενέργειας, Matthew Zais, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και ο οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Chip Laitinen.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ συζητήθηκαν΄επίσης η εθνική στρατηγική εξωστρέφειας της Ελλάδας, οι προοπτικές για αμερικανικές επενδύσεις στο Ναυπηγείο Ελευσίνας και στους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, η υλοποίηση κοινών projects στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και η εν εξελίξει συνεργασία στην ενέργεια, τουρισμό, έρευνα και καινοτομία, επιστημονική διπλωματία, δίκτυα 5G, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και τεχνολογίες Cloud.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr