Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επέτειο θανάτου του πατέρα του

0
51

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σαν σήμερα, πριν τρία χρόνια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή και ο γιος του και νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια ανάρτηση στη μνήμη του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Στις 29 Μαΐου του 2017, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε φύγει σε ηλικία 98 ετών, έχοντας γράψει πλούσια ιστορία στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας πια όπως και ο πατέρας του, στέλνει το μήνυμά του, με μόλις έξι λέξεις. «3 χρόνια. Είσαι πάντα μαζί μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός, έχοντας αναρτήσει και μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται δύο κορνίζες. Στη μία, υπάρχει φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στη δεύτερη μια φωτογραφία με τον σημερινό πρωθυπουργό και τον πατέρα του.

Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανάρτηση και από την Ντόρα Μπακογιάννη

«Ξημερώματα της 29ης Μαΐου πριν από τρία χρόνια και είναι σαν χθες. Πόσο θα ήθελα να ήσουν εδώ. Να μας εμψυχώνεις, να μας λες ότι θα βγούμε πιο δυνατοί. Να μας ξαναπείς ότι οι Έλληνες στα δύσκολα γινόμαστε θεριά», έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη στη δική της ανάρτηση για τον πατέρα της.

Ο βίος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Χαλέπα Χανίων, 18 Οκτωβρίου 1918 – Αθήνα, 29 Μαΐου 2017) ήταν Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (1 Σεπτεμβρίου 1984 – 3 Νοεμβρίου 1993) καθώς και πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (11 Απριλίου 1990 – 13 Οκτωβρίου 1993).

Καταγόμενος από οικογένεια με πολιτική παράδοση ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής Χανίων ήδη από τις εκλογές του 1946. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961-63, κατά της Κυβέρνησης του 1961 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε τον Ιούλιο του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «Κυβερνήσεις των Αποστατών» (αυτές των Αθανασιάδη-Νόβα, Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου). Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Το επόμενο έτος εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου του 1984 εξελέγη αρχηγός της. Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος. Στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου) δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 8ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε Κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις επόμενες εκλογές ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του επιτίμου προέδρου του κόμματος.

Βουλευτής μέχρι το 2004

Εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Παρά την παύση της κοινοβουλευτικής του δράσης εξακολουθούσε να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις διαμέσου των μέσων ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παιδιά του είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πηγή: Pagenews.gr