Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον Σίνζο Άμπε

0
181

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Ιάπωνα ομόλογό του, ο οποίος νωρίτερα έκανε γνωστό ότι επιδεινώθηκε η υγεία του γι’αυτό και, όπως είπε, αποφάσισε να παραιτηθεί. Ταχεία ανάρρωση ο ευχήθηκε οΈλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Ιάπωνα ομόλογό του, Σίνζο Άμπε.

«Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τη μακροβιότερη θητεία, συνέβαλε σημαντικά στην προαγωγή και την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιαπωνίας», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στο Twitter.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε πως αποφάσισε να παραιτηθεί εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του.

Να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αναμένεται ο Σίνζο Άμπε. Ο Άμπε, εδώ και καιρό ταλαιπωρείται από σοβαρά προβλήματα υγείας. Την είδηση μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας, NHK. Οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν από την προηγούμενη εβδομάδα όταν χρειάστηκε να επισκεφθεί δυο φορές το νοσοκομείο για νοσηλεία.

«Ο Άμπε σκοπεύει να παραιτηθεί καθώς η ασθένειά του επιδεινώθηκε και ανησυχεί ότι θα προκαλέσει προβλήματα» στην ηγεσία της χώρας, δήλωσε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK, χωρίς ωστόσο να επικαλείται κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters, αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα ελκώδους κολίτιδας.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτός είναι ο λόγος που τον οδηγεί σε παραίτηση.

Ποιος είναι ο Σίνζο Άμπε:

Ο Σίνζο Άμπε είναι Ιάπωνας πολιτικός, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2012. Διετέλεσε ξανά πρωθυπουργός από το 2006 μέχρι το 2007, οπότε και παραιτήθηκε. Συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, ο Άμπε εξελέγη πρόεδρος του κυβερνώντος LDP. Ως αποτέλεσμα, διαδέχθηκε τον Γιουνισίρο Κοϊζούμι στην πρωθυπουργία στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 και έγινε ο νεότερος pρωθυπουργός της χώρας και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με 339 ψήφους επί συνόλου 475 στην Κάτω Βουλή και 136 επί συνόλου 240 στην Άνω Βουλή, ο συντηρητικός Άμπε εξελέγη πανηγυρικά πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, διαδεχόμενος τον Κοϊζούμι. Ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός νέου υπουργείου, με αρμοδιότητα τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Κορέα σχετικά με τις απαγωγές Ιαπώνων πολιτών στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Τον Ιανουάριο του 2007 όρκισε τον πρώτο μεταπολεμικό υπουργό Άμυνας.

Υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 έπειτα από τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Διάδοχός του στην πρωθυπουργία εξελέγη στις 23 Σεπτεμβρίου 2007 ο Γιασούο Φουκούντα. Μετά τη συντριπτική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 2012, έγινε εκ νέου πρωθυπουργός στις 26 Δεκεμβρίου. Ο κυβερνών συνασπισμός κατήγαγε νίκη και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας, οι οποίες διεξήχθησαν στις 21 Ιουλίου 2013.

Ο Άμπε κέρδισε και τις πρόωρες γενικές εκλογές του 2014 και εξελέγη ξανά πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2014. Το κόμμα του διατήρησε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή, μαζί με τον εταίρο του, το Νέο Κόμμα Κομέιτο. Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 επανεξελέγη πρωθυπουργός για 3η φορά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 328 ψήφος επί συνόλου 470 ψηφισάντων. Τον Σεπτέμβριο του 2015 επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματός του χωρίς αντίπαλο.

Έπειτα από τις πρόωρες γενικές εκλογές του 2017 στις 22 Οκτωβρίου, εν μέσω της κρίσης στη Βόρεια Κορέα, ο Σίνζο Άμπε διατήρησε τον αριθμό των εδρών για το κόμμα του στο κοινοβούλιο. Εξελέγη ξανά πρωθυπουργός (για 4η φορά) την 1η Νοεμβρίου 2017. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 ο Άμπε επανεξελέγη αρχηγός του LDP προαλείφοντας την μακροβιότερη πρωθυπουργία στην ιαπωνική ιστορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr